SOCIAL MEDIA

tiistai 25. heinäkuuta 2017

Imetysmyönteisyyttä kiitos

Minä imetän lastani missä tarvii...

Mikä kumma siinä on että toiset ovat sitä mieltä että lasta ei sovi imettää kuin niihin "varatuissa" tietyissä tiloissa? Toiset eivät edes ajattele asiaa sen kummemmin koska kyseessä on niinkin tavallinen asia kuin lapsen ruokailu. Jokaisella tuntuu raja kulkevan milloin missäkin. Toisten mielestä imettää saa vain kotona piilossa kaikilta tai ravintolassakin vain vessassa. 

Milloin tyrkytetään huivia jonka alle pitäisi piiloutua tai sitten jopa WC:n yhteyteen on tehty "imetysnurkkaus" ja sitten vielä kerrotaan että ollaan muka imetysmyönteisiä. Kuinka moni teistä ruokailee wc tiloissa itse? Syötkö sinäkin ravintolassa ruokasi pöntön kannen päällä istuen lautanen sylissä ? Minä en ainakaan. Tuskin sinäkään.

Kaikenlaisin perustein "kielletään" imettämästä. Kieltoja on esitetty ravintoloissa, kirjastoissa, kirpputoreilla... Jotkut ihmiset häiriintyvät jos äiti imettää lastaan. Kuinka häiriintyneitä nämä ihmiset itse ovat jos tällainen asia saa ihmiset käyttäytymään tällä tavoin ja rajaamaan sitä missä ja milloin lapsi saa ruokailla. Ja missä on sopivaa lasta syöttää?

Kun lapsella on nälkä niin silloin annetaan ruokaa.

Jokainen äiti ja lapsi päättää missä ruokailevat ja onko heillä jonkinlainen peittävä huivi käytössä vai ei. Minun on turha edes yrittää laittaa mitään riepua lapseni päälle kun imetän, ei onnistu. 

Alkuun olin varovaisempi missä uskalsin imettää juuri tämän kaltaisten ihmisten takia jotka jaksavat nähdä vaivaa tällaisesta asiasta. Enää en välitä vaan imetän silloin kun lapseni niin haluaa. Jos silmäsi tästä särkyy niin ei kiinnosta. Aina voi katsoa muualle. 


Minulle on todellakin tärkeämpää että lapseni saa ravintonsa silloin kun hän sitä tarvitsee. Eikä se häiriintyykö aikuinen ihminen siitä vai ei.

Omille lapsilleni ei ole mitenkään erikoista jos jossain näkevät äidin imettävän ja tämä varmasti tulee säilymään aikuisuuteen asti, näin toivon. Miksi lapsille pitäisi aikuisten ymmärtämättymyyden ja suvaitsemattomuuden takia luoda mielikuva että imettäminen on jotenkin häpeällinen asia. 


Miksi pitäisi hävetä oman kehonsa toimintaa tuottaa maitoa ja ruokkia lastaan. Kannustetaan lapsiakin näkemään imetys luonnollisena asiana edelleen eikä turmella sitä tällaisella ajattelutavalla.

Toinen asia mikä tässä mietityttää että jos äiti on useamman lapsen kanssa liikenteessä ja menevät vaikkapa sinne ravintolaan jossa saa imettää vain siihen varatussa paikassa, esimerkkinä tämä wc tilaan ahdettu nurkka. Niin pitäisikö tosiaan muut lapset vaihtoehtoisesti jättää pöytään vai ottaa kaikki mukaan? niin...ei kumpaakaan.

Jokaisella lapsella on oikeus ruokaan ja sitä annetaan silloin kun nälkä tulee. Oli se sitten maitoa rinnasta tai pullosta. 

Kannustan jokaista siihen että sinä ja lapsesi tiedätte mikä teille on parasta. Älä lannistu. Ole ylpeä itsestäsi ja lapsestasi, syötätpä lapsesi rinnasta tai pullosta, harsolla tai ilman, "piilossa" tai julkisesti.
Kunhan se on teidän oma päätös.

💕
-Marjut-
Alla olevasta linkistä voit lukea aiemmin kirjoittamani imetys postauksen.


ja


10 kommenttia :

 1. Juu, ihan okei. Olen hirveän paljon vanhempi, sillä kuopuksenikin on jo 14, ja olen imettänyt kaikkia neljää lastani jokaista yli vuoden. Siis silleen, ettei kukaan ole koskaan saanut korviketta. Ja imettänytkin tietenkin vaikka missä, mutta en ole halunnut siitä koskaan tehdä elämää isompaa, vaan tehnyt sen hillitysti tilannetajua käyttäen. Kirkossa, tienpenkalla, häissä, ravintolassa, en ees muista missä kaikissa paikoissa. En muista, olenko mennyt vessaan sitä varten, tuskin, koska aina löytyy sopiva tai lähes sopiva paikka, ei se eturivin paikka, vaan sopiva. Ehkä jo aluksi mietitty. Ei siinä sen ihmeempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaankin myös tämä sosiaalinen media on vaikuttanut asiaan. Ihmisten on helpompi tuoda mielipiteitään esille niin hyvässä kuin pahassa. Harmittaa että näinkin luonnollisesta asiasta kuin imetys on tehty "häiritsevä tapahtuma" ja pyritään rajoittamaan lapsen ruokintaa.

   Poista
 2. Mä oon yrittänyt miettiä, piileekö tässä jonkun sortin kateus tai imetyspettymys, mikä ohjaa ihmisen kammoksumaan sitä luonnollisinta. Mene ja tiedä.
  En mä halua tehdä mitään isoa numeroa jos imetän. Imetän siellä, missä vave haluaa syödä, mutta usein voi katsoa jonkun rauhallisen paikan jostain sivusta. Enkä muiden, vaan lapsen ruokarauhan takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea sanoa. Itselläni on neljä lasta ja vasta tämän kuopuksen kanssa imetys on onnistunut. Minusta on vain ollut hienoa jos joku muu siinä on onnistunut eikä minua ole koskaan itseäni haitannut jos olen nähnyt jonkun imettävän. Minusta se on aina ollut luonnollinen tapa ruokkia lasta.

   Poista
 3. Imetysmyönteisyys voisi kenties lisääntyä jos asia tehtäisiin hieman hienovaraisemmin. Enkä nyt tarkoita tällä mitään "verhoa lapsesi rievun alle", vaan ihan vaan sitä, että sen rinnan verhoasi vaikkapa imetyspaidan avulla. Eniten julki-imetyksen puolesta kampanjoidessa tekevät hallaa sellaiset, jotka haluavat olla niin julki-julki että kaivavat samantien koko tissin esille. Ei, mulla ei ole mitään julki-imettämistä vastaan, eikä edes vieraiden naisten tissejä, missään nimessä ei ole okei passittaa imettävää naista ravintolan vessaan. Mutta joillain on ja silloin aidosti hyvä kompromissi olisi hoitaa imetys ilman turhia itsensäpaljasteluja, numeroa tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki katson itselleni ja lapselleni hyvän paikan imettää. Eihän imetyksestä mitään tulisi jos ihmismassan keskelle menisin lastani ruokkimaan :D Lapsella olisi liikaa tekemistä katsellessa muiden touhuja ympärillä. Mutta juuri tuo että säännöin rajataan imettävä äiti wc tiloihin on väärin. Itse en imetyksestä numeroa tee kuin silloin kun aletaan lapsen oikeuksia rajaamaan. En kuitenkaan usko että kukaan äiti itseään tahallisesti vilauttelevat tms. Mielestäni imetys ei ole millään tavalla verrattavissa itsensä paljasteluun.

   Poista
  2. Asian kuitenkin saisi hoidettua hienovaraisemminkin kuin esim tän postauksen kuvissa, jotka edustavat juurikin tuota "kaivan koko tissin esille"-lähestymistapaa.

   Poista
  3. Tuon verran rintaa näkyy jo katukuvassa naisilla ihan paitakin päällä ollessa. Nänni on kuitenkin lapsen ruokaillessa hänellä suussa. Ja jos näihin kuviin palaan niin ensimmäinen kuva on museosta ja tässä tilassa oli kaksi ihmistä takanamme n.4 metrin päässä. Keskimmäinen kuva on tavaratalosta jossa imetyksen aikana yksi myyjä käveli vierestä. Ja alimmainen kuva on rannalta jossa sillä hetkellä ei ollut kuin oma perheeni.

   Kuten kirjoitin olin itsekin alkuun arka imettämään julkisilla paikoilla näiden kommenttien pelossa.

   Ja kuten kirjoitin myöskin, minun on turha yrittää laittaa minkäänlaista riepua "suojaksi" koska lapsi ei sitä hyväksy.

   Ja itsensä paljastelu on asia erikseen eikä ole mitenkään imetykseen liittyvää. En kuitenkaan tissi paljaana kaduilla kävele :)

   Poista
  4. Julkaisit kuitenkin kuvat määrättömälle määrälle ihmisiä viestillä imetän missä vain milloin vain, eli tässä viestissä ei enää ole niin merkityksekästä millaisia alkuperäiset tilanteet ovat olleet.

   Mun puolesta ihmiset saa imettää missä vain millaisissa vaatteissa vain. En siis kritisoi tilannetta sinänsä. Mutta kannattaa ehkä huomioida, että julki-imetyskriittisille tällaiset kuvat ovat lähinnä provosoivia, ei arkipäiväistäviä.

   Poista
  5. Tottakai :) Olen kuitenkin kertonut otsikon alle oman näkemyksen asiasta. Ja pieni viilaus tuohon otsikkoon "Minä imetän lastani missä tarvii..." Ja tarkoitan sillä sitä että se ei katso aikaa eikä paikkaa kun lapsella nälkä tulee. Minun tehtäväni on silloin lapseni ruokkia. Minulle ei tuota ongelmia imetyksen kanssa julkisesti. Mutta haluan tukea heitä joille julki imetys on ehkä vielä arka asia. Kaikki eivät tietenkään omasta tahdostaan halua julkisesti imettää, mutta he jotka voisivat on siihen mahdollisuus. kiitos kommentistasi :)

   Poista