SOCIAL MEDIA

torstai 25. huhtikuuta 2019

Vappumunkki ohje. Sopii myös vegaaniseen ruokavalioon.



Munkkitaikina

100g Voita 
(Vegaaninen vaihtoehto 100g kookosvoita)
2,5 dl Simaa (Mehukatti)
1ps Kuivahiivaa
1dl Sokeria
1tl Kardemummaa
1tl Suolaa
7,5dl Vehnäjauhoja

Paistamiseen
n.1l Rypsiöljyä

Sulata voi. Lämmitä sima kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
Lisää sokeri, kardemumma ja suola.

Lisää lopuksi voisula.

(Alkuperäinen ohje on Kinuskikissan, jota olen muokannut)


Kohota taikinaa 45 minuuttia tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. Munkit kasvavat sekä kohottamisen, että paiston yhteydessä.

Kannattaa jättää pieni nokare taikinaa koekappaleeksi paistovaiheeseen.


Kauli taikinasta paksu levy ja ota siitä juomalasin suulla kuvioita.
Käsin tein niihin pienen reiän keskelle. 

Riippuen lasin koosta, mutta me saimme tästä taikinasta 35 pientä munkkia.


Voit antaa munkkien kohota vielä liinan alla n.30 minuuttia.


Paistaminen

Laita teräskattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa.
Tee kokeilu pienellä taikinapallolla. Öljy on oikean lämpöistä kun pallo paistuu kypsäksi minuutissa ja nousee pintaan. Liian kylmässä öljyssä pallo painuu kattilan pohjalle.

Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.

Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi tai reikäkauhalla. (Itse käytin spaghettikauhaa).
Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan.

Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki reikäkauhalla lautaselle. 

HUOM!

Älä kaada paistoöljyä viemäriin. Laita se tiiviiseen astiaan ja heitä sekajätteen mukana pois.


Sokeroiminen

Kaadoin kulhoon valmiiksi sokeria. Sitä mukaa kun munkit valmistuivat sokeroin ne jotta sokeri tarttuisi niihen paremmin. Ole kuitenkin varovainen, ne on todella kuumia.



Tänäkään vuonna emme taida tehdä simaa itse vaan ostamme Mehukatin simaa. Se taitaa olla ainoa joka on oikeasti täysin alkoholiton.


Kuuluuko munkit teidän vapun viettoon? Entä millaisia suunnitelmia teillä on vapuksi?

Herkullista vappua teille kaikille!!!





8 kommenttia :

  1. Meillä munkkien tekeminen on ollut aina äitini heiniä, mutta ehkä näitä pitäisi joskus kokeilla tehdä itsekin :D

    VastaaPoista
  2. Nam! Mä en ole koskaan uskaltanut tehdä munkkeja, koska pelkään tuota öljyssä paistoa. Mieti olen saanut leivinpaperinkin uunissa syttymään tuleen :D Ihanaa vappua teidän perheelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta vahinkoja sattuu :D Pelkäsin itsekin ennen tuota öljyssä paistamista, mutta hyvin on mennyt. Helpompaa mitä ajattelin :)

      Poista
  3. Oi, nyt tuli ihan vappufiilis ja alkoi tehdä mieli munkkeja! Pakko tunnustaa etten ole koskaan tehnyt itse munkkeja kun olen kokenut öljynpaiston ehkä "vähän pelottavaksi" ja hankalaksi. Uskaltaisinko kokeilla nyt vappuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös aiemmin pelännyt öljyssä paistamista, mutta se oli helpompaa kuin olin ajatellut :) Rohkeasti vain kokeilemaan :)

      Poista
  4. Me paistetaan joka vuosi vappumunkit ja vitsi kun ovatkin hyviä ihan tuoreeltaan :). Tää kuulostaa hyvältä ohjeelta, en olekaan koskaan laittanut simaa taikinaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö, tuoreet munkit on ihan parasta <3 Tää on ollut meidän luotto ohje :)

      Poista