SOCIAL MEDIA

tiistai 20. kesäkuuta 2023

Lomalla Hämeenlinnassa


Sisältää mainoslinkkejä

Parisen viikkoa sitten lähdimme perheen kanssa lomailemaan Hämeenlinnaan. Ensimmäinen kohteemme oli Aulangon näkötorni, josta on ihailtu suomalaista kansallismaisemaa jo yli 100 vuotta. Kansallismaiseman kerrotaan innoittaneen jopa mestari Jean Sibeliusta Finlandian säveltämisessä. Näköalatornin juurella sijaitseva näköalaterassi on valmistunut vuonna 1924.





Hämeenlinnassa sijaitseva Hotelli Vanajanlinna on palkittu ja arvostettu kokous-,tapahtuma ja juhlapaikka, sekä yksittäisten matkailjoiden kohde. Idyllinen linnamiljöö on kuin toinen todellisuus. Vanajanlinnan pihapiirissä sijaitsee myös Suomen kärkikastiin lukeutuva Linna Golfin golfkenttä, joka on Suomen ainoa European Tour Courses -kenttä.

Vanajanlinnan alueella on hotellihuoneissa ja huoneistoissa yhteensä n.200 vuodepaikkaa: perinteistä, linnamaista tai modernia. Päälinnan alue käsittää päärakennuksen siipineen ja sieltä löytyy yhteensä 34 kaunista sekä keskenään erilaista huonetta. Muita vaihtoehtoja yöpymiseen tarjoaa Ratsulan päärakennus sekä Ratsulan huoneistot, Golfklubilla sijaitsevat Grand ja Club Suitet sekä golfkentän läheisyydessä Vanajanlinna Villas-huoneistot.

Golf Suitet sijaitsevat Vanajanlinna Golf & Country Clubin alueella noin 400 metrin päässä päälinnasta, ja Villas-huoneistot sijaitsevat golfkentän laidalla noin 500 metrin päässä päälinnasta.





Itse Vanajanlinnan historia alkaa vuonna 1918. Roselew-yhtymän pääosakas, lääketieteen ja kirurgian tohtori Carl Wilhelm Rosenlew ostaa tuolloin Äikäälän tilan teologian professori Stenjiltä. Rosenlew liittää hankkimaansa kantatilaan määräalan Kidun tilasta (v.1922) sekä myöhemmin Kappolan tilan (v.1927). Näin kartanon kokonaispinta-alaksi muodostuu yli 500 hehtaaria ja ehdot vapaalle hirvenmetsästysoikeudelle alueella täyttyvät.

Rosenlewin tarkoitus onkin rakentaa hankitulle luonnonkauniille paikalle metsästyslinna, jonne kutsua seuraelämän ja politiikan johtohenkilöitä. Toisena kauniina tarkoituksena rakennukselle mainitaan olleen huomenlahja morsiamelle, Märthalle, jonka kanssa Carl Wilhelm solmii avioliiton vuonna 1925, juuri linnan valmistuksen jälkeen.


Linnan suunnittelun tohtori Rosenlew uskoo arkkitehti Sigurd Frosterukselle. Tämän merkittävin suunnittelutyö on Stocmannin tavaratalo Helsingissä. Kauniin, monimuotoisen puutarhan taas saa suunnitellakseen tunnettu puutarha-arkkitehti Bengt Schalin. Lähes sata vuotta myöhemmin Schalinin Versaillesta vaikutteita lainaava kädenjälki on edelleen aistittavissa puistossa, suomalaiseen miljööseen kauniisti sovitettuna.






Hotelli Vanajanlinnasta löytyy monipuolisia majoitusvaihtoehtoja tunnelmallisista päälinnan huoneista Vanajalinna Golf & Country Clubin alueen moderneihin Golf-suiteihin. Tarjolla on myös tilavia huoneistoja, joissa isompikin seurue tai perhe mahtuu mukavasti majoittumaan.

Majoituimme kahdeksi yöksi ja meille oli varattu kaksi samanlaista, vierekkäin olevaa Club Suitea, jotka sai yhdistettyä toisiinsa välioven kautta. Yhden suiten koko on 53m2 ja molemmissa kaksi kerrosta. Oleskelutilaa on runsaasti, ja lisäksi löytyy oma sauna. Toisesta kerroksesta löytyy makuuhuone, jossa erilliset vuoteet, mitkä toki halutessaan saa vierekkäin. myös lisävuodemahdollisuus.








Loppupäivän tutustuimme päärakennuksen eri tiloihin, joista ei historiaa puutu. Henkilökunta kertoi myös mielellään paikan historiasta ja talon salaisuuksista sekä esitteli meille paikkoja. 






Seuraavana päivänä kävimme lounaalla kaupunkilaisravintola Uomassa. Ruokaa ja juomaa intohimolla, rakkaudella ja rennolla tunnelmalla. Keittiö painottuu pohjoismaisiin raaka-aineisiin, kunnioittaen makuja myös muualta maailmasta. Läpi vuoden Uoma toimii yhteistyössä lähitilojen tuottajien kanssa ja kevään tullen hyödynnetään myös kotimaisen luonnon raaka-aineita. Ruokalajit valmistetaan käsityönä aina vain laadukkaimpia raaka-aineita käyttäen.

Lounaalla voit valita mieleisen kokonaisuuden sesongin vaihtuvasta tarjonnasta. Herkullisen alkupöydän lisäksi voit valita mieleisen pääruoan ja täydentää ihanan lounashetken päivän jälkiruoalla. Lounasmenu vaihtuu viikottain. Perjantain lounaan jälkeen menut vaihtuvat viikonlopun bistromenuun, jossa eletään myös sesonkien mukana.

Tunnelma ravintolassa on tyylikkään rento ja seesteinen. Palvelu ystävällistä ja ammattitaitoista.



Pojan kanssa valitsimme lohta. 
-Tyylikäs esillelaitto. Annos oli sopivan kokoinen, täyttävä ja todella herkullinen. Loistavasti valmistettu lohi ja hieno kokonaisuus erilaisia makuja. Suosittelen ehdottomasti.


Mies ja tytöt valitsivat possua.
-Selkeä ja tyylikäs esillelaitto. Maukas ja murea porsaanliha. Porkkanapyre ja aioli yhdessä antoivat täydellisen lisän lihalle. Herkullinen makuelämys ja kaikkiaan erinomainen annos.




Jälkiruokana tarjoiltiin mustikkavanukasta.
-Simppeli ja kaunis esillelaitto. Aivan ihana jälkiruoka, kermaista, mutta raikasta mustikkavanukasta. Lisää makua tuomassa marjasose, ja sopivasti tekstuuria antoi keksimurut.

Laadukasta käsityönä valmistettua ruokaa rennolla fiiliksellä. 
Kiitos Uoma erittäin herkullisesta lounaasta ja hyvästä palvelusta.♡ Suosittelen ehdottomasti.


Hämeen linna oli meidän seuraava kohde, joka on yksi Suomen keskiaikaisista valtakunnanlinnoista. Linnan alueella ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat myös Vankilamuseo sekä sotahistoriallinen erikoismuseo Museo Militaria. Nykyisin museona oleva linna sijaitsee Hämeenlinnan kaupungissa vanajaveden rannalla, noin 12 metriä nykyisen vedenpinnan yläpuolella. Linnan tarkka rakentamisajankohta on epäselvä, mutta se rakennettiin kuitenkin 1200-luvun lopulla.




Vankilan näyttely esittelee tiloja, sellejä ja esineitä, jotka kertovat karua kieltä vankilan arjesta. Vankilanmuseon päänäyttelyssä on 17 selliä erilaisilla vankilaelämän erikoisuuksilla ja vankilan alkuperäinen toimistohuone. Maakerta on pohjakerros, johon vankilaan saapuva vanki tuotiin ensimmäiseksi. Maakerrasta löytyy mm. vaatevarasto, siviilivaatevarasto, sauna, eristyssellit, pelkääjien selli ja kahlevarasto.

Galleriakäytävällä 1. kerroksessa voi kurkistaa vankilan hallinnollisiin huoneisiin, eri tuomioita kärsineiden vankien selleihin ja erilaiseen vankielämän esineistöön. Vankilarakennuksen 2. kerroksessa sijaitsee tärkeä hallinnollinen huone, sairaanhoitajanhuone 1990-luvun asussa. Lisäksi kerroksessa on vaihtuvan näyttelyn tila. Vankilan näyttely jatkuu pihalle asti, josta löytää mm. kävelypiha-aitauksen eli kakun.






Museokierrosten jälkeen kävimme vielä illallisella, ennen kuin palasimme Vanajanlinnaan.


Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva ravintola Piparkakkutalo täytti viime vuonna 35 vuotta, mikä on kunnioitettava ikä ravintolalle nykypäivänä. Alunperin kauppias Ander G. Skogster rakennutti talon perheelleen kodiksi vuonna 1906. Rakennuksen on suunnitellut tunnettu, suomalainen arkkitehti Selim A. Lindqvist. Aikaisemmin 1800-luvun puolessa välissä sijaitsi tällä samaisella paikalla kuuluisan suomalaisen taiteilijan Albert Edelfeltin, lapsuudenkoti, joka oli silloisen pienen Hämeenlinnan kulttuuri- ja seuraelämän keskus.

Vuosien varrella talon nimeksi vakiintui hämeenlinnalaisten suussa "Piparkakkutaloksi".

Ennen ravintolatoiminnan aloittamista Piparkakkutalo toimi Art Piparkakkutalo -näyttämönä vuosina 1981-1986. Edelleen ravintolassa jatketaan taideperintöä siten, että ravintolan seinillä on esillä noin kerran vuodessa vaihtuva taidenäyttely.


Hyvä ja maistuva ruoka valmistetaan tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Aina saatavuuden mukaan käytetään suomalaisia ja paikallisten toimittajien raaka-aineita. Ruokalista elää vahvasti sesongin tuotteissa ja se vaihtuukin viisi kertaa vuodessa. Perinteiset Piparkakkutalon klassikot, kuten Toast Skagen, karitsan potka, talon pippuripihvi ja itsevalmistettu piparkakkujäätelö löytyvät a la carte -listalta.

Ravintola on kaunis ja tyylikäs, tunnelmaltaan viihtyisän rento. Palvelu on erittäin ystävällistä ja ammattitaitoista. Lapset huomioitiin todella hyvin ja mikä hienointa, heidät kohdattiin tasavertaisina asiakkaina aikuisten kanssa. 


Pääruoaksi mies valitsi Piparkakkutalon Pippuripihvin.
Talon klassikko -härän sisäfileepihvi suomalaisesta lihasta, kermaista pippurikastiketta, savoijinkaali-pekonipaistosta, parmesanaiolia ja yrttilohkoperunoita.

-Herkullinen ja täyttävä annos. Eri maut yllättivät jo pelkästään perunoiden taidokkaan maustamisen myötä, puhumattakaan pihvin mureudesta ja kastikkeen täyteläisyydestä. Pekoni paistos oli uusi lisuke itselle pippuripihviannoksen kylkeen mutta hyvinkin toimiva sellainen.


Minä ja poika valitsimme pääruoaksi Petite Tender.
Hiiligrillattua naudan petite tenderia, rapeita valkosipuliperunoita, kesän kasviksia, punaviinikastiketta ja chimichurria.

- Upea ja runsas esillelaitto. Loistavasti valmistettu murea liha. Kokonaisuus toimii loistavasti yhteen. Upea makuelämys, jota kehuimme kilpaa pojan kanssa.



Tytöt valitsivat pääruoaksi lasten annoksen, Piparin Burgerin.
Katinalan leipomon briossisämpylä, rotukarjan jauhelihapihvi, cheddarjuustoa, pekonia, roomansalaattia, marinoitua punasipulia ja talon tomaattimajoneesia. Maalaisranskalaisten kanssa.

-Sopivan kokoinen annos ja maistui molemmille todella hyvin. Annos sai paljon kehuja.


Jälkiruoaksi mies ja poika valitsivat Creme Brulee & Raparperia.
Klassinen creme brulee, raparperisorbettia & pähkinäpraliinia.

- Hieno ja kesäinen esillelaitto. Täyteläinen ja herkullinen kokonaisuus. Sorbetti antoi kivaa raikkautta ja pähkinäpraliini mukavaa tekstuuria. 

Itse valitsin Sitruunaa & Vadelmaa.
Raikas sitruunatartaletti, vadelmajäätelöä, italialaista marenkia ja kesän marjoja.

- Todella, todella kaunis esillelaitto ja niin hyvää kuin miltä näyttääkin. Siruunatartaletti on sulavaa kontrastia, raikas ja pehmeä sitruunatäyte, täydellisen rapealla pohjalla. Makea marenki tuo hyvää vastapainoa sitruunaiseen leivokseen. Vadelmajäätelö ja marjat tuovat ihanan lisän annokseen.



Tytöt valitsivat jälkiruoaksi ravintolan itse valmistamaa jäätelöä. Herkullinen annos ja kaunis, kesäinen esillelaitto. Maistui hyvin molemmille.

Kiitos todella hyvästä ruoasta ja erittäin hyvästä sekä lapsiystävällisestä palvelusta.♡ 
Käynnistä jäi tosi hyvä mieli. Ehdottomasti voin suositella kaikille ravintola Piparkakkutaloa.♡


Seuraavana päivänä kävimme vielä ennen kotimatkaa Hämeenlinnan kaupunginpuiston raunioilla.


Mahtava reissu Hämeenlinnassa, upeita kohteita ja hyvää ruokaa.♡

Kiitos vielä Vanajanlinna loistavasta palvelusta ja mielettömän upeista puitteista.♡










Lähetä kommentti