SOCIAL MEDIA

keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Kuulumisia ja retki Muumimuseoon

 


Kevääseen ja tähän astiseen kesään on kuulunut paljon. Tästä syystä olen ottanut etäisyyttä myös täällä blogin puolella ja keskittynyt asioihin, mitkä on vaatineet kaiken mahdollisen huomion ja aikani. Paljon isoja asioita ja päätöksiä, jotka on vienyt myös paljon voimia. Hiljalleen asiat alkaa etenemään, mieli tasaantumaan ja suurin stressi helpottamaan.

Tälle kesälle emme ole ainakaan toistaiseksi myöskään suunnitelleet mitään reissuja tai "ylimääräisiä" menoja. Nyt on ollut aika pysähtyä tärkeimpien asioiden äärelle. Toki emme ole päättäneet sitäkään ettemme tekisi reissuja mihinkään. Tämä kesä menee pitkälti "miltä milloinkin tuntuu" -periaatteella, ja silloin ei tule myöskään luotua minkäänlaisia paineita tai odotuksia. Tämä kesä on monella tavalla hyvin poikkeuksellinen, myös hyvälläkin tavalla.

Viime perjantaina teimme pienen retken Tampereelle, Muumimuseoon. Eli aivan tuohon lähelle. Kaksi meidän lapsista on vieraillut siellä jo aiemmin eskarin ja koulun kanssa. Me muut olimme aiemmin käyneet Muumimuseossa silloin kun se vielä sijaitsi Tampereen Metso-kirjastossa, eli monen monta vuotta sitten. Muistaako joku muu käyneensä siellä silloin?

Olin jo kauan haaveillut käynnistä täällä "uudessa" museossa, mutta aina se vaan jostain syystä jäi. Tämä tulikin vähän sillain extempore retkenä, kun somessa tuli vastaan museon mainos ja sivuilta huomasin, että kyseinen perjantai oli vieläpä maksuton. Muumimuseoon on siis pääsääntöisesti kerran kuukaudessa yksi maksuton päivä. Päivät näkyy heidän sivuillaan.


En tiedä miksi, mutta olin jotenkin ennalta kuvitellut, että museo olisi melko pieni. Sieltä kuitenkin löytyy kaksi kerrosta, ja todella paljon nähtävää. Ajattelin, että museossa voisi käydä vielä myöhemmin uudelleen, koska ihan kaikkea ei tullut nähtyä niin tarkkaan kuitenkaan, kuin olisin halunnut. Ehkä siksi, että kaksi lapsista oli jo käynyt siellä muutaman kerran aiemmin ja tahti oli tästä syystä melko haipakkaa aina välillä.

Teokset olivat todella upeita ja yksityiskohtaisia. Olisinkin halunnut jakaa kuvia juuri näistä tarkkaan tehdyistä yksityiskohdista myös tänne blogiin, mutta tekijänoikeudellisista syistä se on ymmärrettävästi kielletty. Ainoastaan yleiskuvia, eli yksittäisiä teoksia ei saa rajata kuvaan. 


Yksi mieleenpainuvimmista teoksista oli myös tämä Hanna Vihriälän luoma teos 'Pyrstötähti', josta meidän kuopuskin oli kertonut meille monesti aiemmin. Enkä kyllä yhtään yllättynyt miksi, koska onhan se todella upea ja vaikuttava teos. Etenkin kun sen kokee itse paikan päällä. 


Tove Jansson on monelle varmasti tuttu ympäri maailman juurikin Muumien luojana. Hänen kirjoittamiaan muumikirjoja on käännetty yli 50 eri kielelle.

Tove Jansson ja hänen puolisonsa, taidegraafikko Tuulikki Pietilä lahjoittivat taidekokoelmansa Tampereen taidemuseolle 1986. Muumimuseo ylläpitää ja esittelee Janssonin muumiaiheista kokoelmaa museossa ja kiertonäyttelyissä maailmalla.



Muumimuseossa on esillä myös pääosin Pietilän rakentamia kolmiulotteisia muumikuvaelmia, joita ei voi nähdä missään muualla kuin täällä Muumimuseossa. Muumimuseo on myös Suomen ainoita naistaitelijalle omistettuja museoita. 

Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.♡










Lähetä kommentti