SOCIAL MEDIA

torstai 6. toukokuuta 2021

Älä laihduta!!!

Tänään vietetään kansainvälistä Älä laihduta-päivää. Laihduttamisen kulttuuri on iskostunut meihin todella syvälle. Eikä sitä osata välttämättä kyseenalaistaa koska siitä on tullut niin arkipäiväinen asia. Joka päivä laihduttaminen näkyy meidän arjessa monin tavoin, ilman, että edes huomaamme. Meille luodaan paljon paineita täyttää sen hetken kauneuskriteerit. Omassa nuoruudessani tuli olla todella hoikka. Mitä hoikempi sen parempi. Tästä on ihanteet muuttuneet, mutta syömishäiriöt eivät ole missään nimessä kuitenkaan poistuneet. Päinvastoin.

Itse sairastuin nuorena anoreksiaan. Tästä syystä äidiksi tuleminen ei ollut helppoa, jos mahdollista lähes ollenkaan. Anoreksialla on myös osansa siinä miksi sydämeni toiminta ei ole ollut normaalia nyt reiluun vuoteen. Syömishäiriöllä on paljon vaikutuksia ja mahdollisesti vielä vuosienkin jälkeen. Itselläni on myös edelleen vaikeuksia hahmottaa minkä kokoinen oikeasti olen.

Ei ole tavatonta, että sama ihminen sairastuu elämänsä aikana toiseenkin syömishäiriön muotoon. Itse ajattelin pitkään, että olen lähes vapaa syömishäiriöistä, kunnes vuosia myöhemmin tunnistin itselläni toisenlaisen syömishäiriön. Olen tästä puhunut aiemmin myös sokeririippuvuutena sekä tunnesyömisenä, mutta tämä olikin jotain paljon monimutkaisempaa. 

Tämän aiheuttaa juurikin vääränlaiset laihdutustavat, jossa pyritään liikaa säännöstelemään ja rajoittamaan syömistä. Vaikka onnistuisit saamaan painoa alas, se tule nopeasti takaisin ja joskus jopa korkojen kera. Kyse ei ole itsekurista tai sen puutteesta. Esimerkiksi juuri anoreksia saattaa muuttua myöhemmin (BED) ahmintahäiriöksi. Kaikenlaiset dieetit jne.vain altistaa entisestään erilaisiin syömishäiriöihin. Syömishäiriöstä kärsivälle ei myöskään voi sanoa, että sen kun syöt tai kyllähän sinä voit ahminnan lopettaa.

Kyse on paljon suuremmista asioista kuin siitä itse syömisestä. Muistan kuinka paljon sain kehuja, kun olin laihtunut ja hoikka. Se vain kannusti minua jatkamaan todella epäterveellistä elämäntapaa, koska tunsin vihdoin hyväksyntää. Paino tippui hurjaa vauhtia ja siihen puututtiin jo koulussakin. Siitä alkoi viikottaiset punnitukset lääkärin luona. Tässä kohtaa sain kuulla jo muiltakin olevani liian laiha ja näytin muiden silmissä hirveältä. Itse näin peilikuvani todella vääristyneesti ja ajattelin, että pitäisi olla vieläkin hoikempi. 

Vasta kun fyysinen vointi oli muuttunut radikaalisti huonommaksi havahduin todellisuuteen sairaudesta. Meni vuosia korjata kehon toimintaa lähes normaaliksi ja osa näistä on jäänyt pysyviksi vaurioiksi niin kehoon kuin mieleen.

Pienikin triggeri voi laukaista syömishäiriön tai käynnistää syömishäiriön uudelleen. Siksi olisi tärkeää myös jättää toisen ulkonäöstä kommentointi kokonaan vaikka tekisit sen hyvää tarkoittaen. 


@m.hartikainen

@marjut.hartikainen.photography

@kristins.home

4 kommenttia :

 1. Itse olen painanut 30 vuotiaana 38 kg. Se on ollut pienin kilomäärä aikuisiällä. Sairastuin myös vakavasti tuosta pienestä painosta.

  VastaaPoista
 2. Tärkeä aihe! Meitä on planeetalla yli 7 miljardia ihmistä, ja se on melkoinen määrä kaiken kokoisia, painoisia ja muotoisia kehoja. Annetaan niistä jokaisen olla. Erilaisia, mutta yhtä arvokkaita!💜

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Itse en ole koskaan pitänyt "laihdutus"-sanasta ja aiemmassa työssäni mieluummin asiakkaiden kanssa keskustelin elintapamuutoksesta laihduttamisen sijaan eli kun elintavat on kunnossa niin painokin tasaantuu ajan myötä sille tasolle mitä kullakin yksilöllisesti se oma ihannepaino on. :)

  VastaaPoista
 4. Äitini on aina sanonut minulle: laiha taikka lihava - aina yhtä ihana! :D

  VastaaPoista