SOCIAL MEDIA

tiistai 3. elokuuta 2021

Lomalla PorvoossaKaupallinen yhteistyö: 

Hotel SparrePorvoon Paahtimo Bar & Cafe,

Ravintola SaltVanhan Porvoon Glassikko


Viime viikolla matkasimme Porvooseen, mikä onkin ollut matkakohdelistallamme jo pitkään. Etenkin Vanha Porvoo ja sen kohteet olivat listamme kärjessä. Lähdimme aikaisin aamusta ajamaan Porvooseen, majoituimme yhdeksi yöksi, ja näin meillä oli vielä toinen päivä aikaa upeille nähtävyyksille.

Yövyimme Hotelli Sparre:ssa, joka sijaitsee aivan Porvoon ydinkeskustassa. Hotellissa on tyylikäs aulabaari, monikäyttöinen kokous- ja juhlatila, täysin remontoidut saunatilat, rentouttava hierontapalvelu sekä herkullinen aamiaisbuffet.

Hotellin nimi on kunnianosoitus Louis Sparrelle ja hänen tärkeälle työlleen. Porvoossa Sparre asui 1890-1902. Kosmopoliittina tunnettu kreivi rakastui sydänpohjaansa myöten Porvoon idyllisiin näkymiin, puisiin kortteleihin ja kiemurteleviin kujiin, joita hän myös ikuisti ahkerasti taiteeseensa. Sparren peräänantamattomuuden ja taiteen ansiosta Porvoo sai säilyttää perinteisen, uniikin ilmeensä. Juuri sen, mitä yli miljoona matkailijaa saapuu joka vuosi ihailemaan.

Vanha Porvoo oli 1800-luvun lopulla heikossa kunnossa ja purku-uhan alla. Kukkuloille kumpuilevasta kaupunginosasta haluttiin empiretyylinen alue suorine katuineen ja uusine rakennuksineen. Silloin Kreivi Louis Sparre piti legendaarisen luennon, jonka tehtävänä oli mm. herätellä porvoolaiset suojelemaan vanhaa kaupunginosaansa. Vuonna 1898 pidettyä luentoa ja sen pohjalta tehtyä kirjasta pidetään Vanhan Porvoon pelastuksena.

Sparren vaikutus näkyy myös hotellin sisustuksessa. Hotelli on lähes kokonaan kunnostettu ja uudistettu, mutta siellä on säilytetty art nouveau- tyylisiä esineitä, kuten alkuperäinen puusta ja kuparista valmistettu vastaanotto. Uudessa sisustuksessa on haluttu kunnioittaa Sparren perintöä -ei toistamalla vanhaa, vaan luomalla uutta vanhasta inspiroituen.


Meille oli varattu Superior-huone, mikä on hotellin tilavin huone ja sopii hyvin myös perheille. Huone on vastaremontoitu, sisustettu skandinaavisen harmoniseksi laadukkaita pohjoismaisia tuotteita ja tekstiilejä suosien. Huone on 30m2, jossa on 180cm leveä sänky ja vuodesohva, josta saa tarvittaessa pedattua lisävuoteita.

Superior-huoneen asukkaana voit kietoutua pehmoiseen kylpytakkiin, sujauttaa aamutossut jalkoihisi, nauttia kahvia tai teetä ja peseytyä rentouttavassa sadesuihkussa.


Sparren aamiaisella on tarjolla maittava ja monipuolinen kattaus, jota on täydennetty porvoolaisilla mauilla mm. Porvoon Paahtimon aromikasta kahvia, Brunbergin klassikkosuukkoja ja sesongin mukaan vaihtuvia paikallisia erikoisuuksia. Hotelliaamiainen kuuluu aina huoneen hintaan.


Kävimme ensimmäisenä päivänä Porvoon Paahtimolla. Kahvipaahtimon talossa on alunperin toiminut voi- ja juustokauppa. Nyt tilat on kunnostettu ja siellä pääsee seuraamaan kahvin paahtamista. Kahvin paahtamisen yhteydessä kerrotaan kahvista, esitellään paahtamista ja annetaan vastapaahdetusta kahvista maistiaiset.Kahvipaahtimossa on käytössä legendaarinen Probat UG-22 rumpupaahdin. Kahvipavut paahdetaan pienissä erissä, millä varmistetaan huippulaatu. Kahvia paahdetaan lähes päivittäin. Porvoon Paahtimolla on kaksi omaa vakiosekoitusta Coffee ja Espresso. Kumpaankin sekoitukseen tulee useita eri papuja ympäri maailmaa. Sekoitusten pavut, niiden sekoitussuhteet ja paahtoasteet ovat tarkoin vaalittuja liikesalaisuuksia. Lisäksi paahdetaan maailman arvostetuinta ja arvokkainta Jamaican Blue Mountain-kahvia sekä silloin tällöin muita erikoiseriä.

Porvoon Paahtimon Bar & Cafe tarjoaa laajan valikoiman erilaisia oman paahtimon paahtamista kahveista valmistettuja kahveja ja kahvijuomia. Valikoimassa on myös Jamaica Blue Mountain -kahvia, joka on yksi maailman arvostetuimmista kahveista. Kahvien lisäksi löytyy laaja teevalikoima sekä kaakaota. Porvoon Paahtimolla on lisäksi anniskeluoikeudet.Vitriinistä löytyy pientä suolaista ja makeaa pikkunälkään. Yhteistyössä paikallisen leipomon ja konditorian kanssa valitaan vitriinin herkut sesonkien mukaan. Runebergin torttuja löytyy ympäri vuoden.


Kaksikerroksisessa kahvilassa on ihana tunnelma ja todella hyvä palvelu. Kahvi on ihan mielettömän hyvää, kuten myös suolaiset ja makeat.

Kahvia ja teetä voi ostaa myös kotiin mukaan, niin paahtimosta kuin täältä kahvilastakin. Niin ja tietenkin heidän omasta verkkokaupastaan. Meidän mukaan lähti Porvoon Paahtimon Coffee- kahvisekoitusta, Runebergintorttu kahvia sekä teetä.

Ehdottomasti täällä kannattaa tulla käymään. Oli mielenkiintoista päästä tutustumaan itse paahtimoon, ja tietenkin nauttimaan vastajauhetuista pavuista valmistettua kahvia. 
Kiitos vielä!Yksi ensimmäisen päivän kohteistamme oli myös tämä upea Porvoon tuomikirkko. Porvoon tuomiokirkon historia juontaa 1200-luvulle saakka. Tuolloin Porvoo oli vähäpätöinen kauppapaikka, eikä sillä ollut kaupunkioikeuksia. Siitä huolimatta Porvooseen rakennettiin jo 1200-1300-luvun vaihteessa kivikirkko. Kaupungin kasvaessa myös kirkon laajentaminen tuli ajankohtaiseksi. Vuosina 1414-1418 Porvoon tuomiokirkon rakentamistyöt saatiin vihdoin päätökseensä.

Vuonna 1723 Porvoon tuomiokirkosta tuli piispankirkko, kun piispan istuin siirrettiin Viipurista suuren Pohjan sodan jälkeen Porvooseen. Historiansa varrella kirkko on kokenut kovia. Se on palanut vuosina 1508, 1571, 1590 ja 1708. Jatkosodan aikana 1941 kirkkoon osui lentopommi. Viimeisin tulipalo sattui 2006, kun kirkko joutui tuhopolton kohteeksi. Vauriot korjattiin ja kirkko otettiin uudelleen käyttöön 30.11.2008.

Kirkon lattian alle ovat saaneet hautansa kaikkein merkittävimmät henkilöt, kuten mahtinainen Gertrud von Unger. Ajateltiin, että mitä lähemmäksi alttaria tuli haudatuksi, sitä lähemmäs Jumalaa pääsi taivaassa. Hautaholveihin oli varaa vain aatelisilla, muut haudattiin kirkon ympärille lukuun ottamatta pohjoispuolta, eli pakanoitten puolta.

Kirkkoon mahtuu 750 henkilöä ja sen voi varata kaste- ja vihkitilaisuuksia sekä hautauksia varten kirkkoherranvirastosta.

Kirkko on myös Porvoon suosituin matkailukohde.
Alkuillasta kävimme vielä syömässä Ravintola Salt:ssa, ennen kuin palasimme takaisin hotellille.

Ravintola Salt sijaitsee Porvoon vanhan kaupungin sydämessä, aivan Porvoon tuomiokirkon vieressä. Maisemat ravintolan ikkunoista ovat kauniit ja ovatkin osa maanläheistä ja rentoa sisustusta. Ravintola Salt tarjoaa konstailematonta, käsityönä tehtyä, aitoa ruokaa. Suurin inspiraatio menun suunnittelussa on satokaudet, jonka pohjalta valitaan raaka-aineet ja annetaan fiiliksen viedä. Ravintola panostaa kasvisruokiin ja listalta löytyy aina sekä kasvis että vegaaninen vaihtoehto.
Alkuruoaksi valitsin Leivät, artesaanileipävalikoima ja ruskistettua voita.

-Todella herkullinen valikoima kolmea erilaista laipää, ja ruskistettu voi oli hyvä lisä leipien makuun.

Alkuruoaksi mies valitsi Rapu, grillattuja jättirapuja, marinoitua endiiviä, ananasta ja Rhode Island -kastiketta.

-Kevyt ja maukas alkuruoka, jossa Rhode Island kastike kruunaa hennon ja merellisen makuisen rapu ja endiivi- annoksen. Ananas ja porkkanat olivat raikas lisä tähän annokseen.

Alkuruoaksi poika valitsi Muikku, friteerattuja muikkuja, kermaviiliä ja kirkasta perunasalaattia.

-Sopiva annoskoko ja mukavan rapeat muikut. Herkullinen annos kaikin puolin.


Valitsin ruoaksi Maissikana, grillattua maissikananrintaa, mustaa riisiä, pikkelöityä punakaalia ja karhunlaukkakastiketta.

-Annos oli sopivan kokoinen ja esillepano oli kaunis. Kana oli täydellisesti valmistettu ja herkullinen. Musta riisi toi mukavaa suutuntumaa ja karhunlaukkakastike sitoi annoksen maut hienosti yhteen.


Mies valitsi ruoaksi Petit tender, paistettua petit tenderiä, paahdettua perunaa, varhaiskaalia ja chimichurria.

-Liha oli erittäin mureaa ja maukasta. Perunoissa oli suolaa sopivan mukavasti ja chimichurri oli 
hyvin maustettua. Varhaiskaali toi raikkautta annokseen. Kaikenkaikkiaan todella maukas annos.


Poika valitsi ruoaksi Lohi, kevyesti savustettua lohta, voissa haudutettuja kauden kasviksia ja valkoviinikastiketta.

-Lohi oli todella maukasta, annos kokonaisuudessaan on todella onnistunut ja herkullinen.


Tytöt valitsivat ruoaksi lasten annokset, grillattua maissikanaa, paahdettua perunaa ja paprikasalsaa.

-Annos maistui hyvin molemmille tytöille. Neiti halusi tilata vielä perunoita lisää, kun oli niin hyviä.

Jälkiruoaksi valitsimme molemmat pojan kanssa Pannacotta, valkosuklaapannacotta, mansikoita ja marenkia.

-Ihanan täyteläinen ja pehmeän makuinen valkosuklaapannacotta. Mansikat toivat vastapainona raikkautta annokseen ja marenki lisää makeutta.

Mies valitsi jälkiruoaksi Mustikka, mustikkamurupiirakkaa ja vaniljajäätelöä (saatavana myös vegaanisena).

-Vanilja jäätelö oli herkullista ja pehmeää. Mustikkapiirakka oli makeaa ja muruista. Nämä kaksi sopivat hyvin yhteen aina.


Tytöt valitsivat jälkiruoaksi Jäde, kaksi palloa jäätelöä, kermavaahtoa ja mansikoita.

-Ihana, perinteinen jälkiruoka kesään maistui hyvin ruoan jälkeen.

Ravintolassa oli todella hyvää palvelua ja lapset huomioitiin erinomaisesti, mikä on itselleni aina erittäin tärkeää. Ruoka oli todella herkullista ja ravintolassa oli oikein viihtyisä tunnelma. Kiitos vielä.

Sitten olikin aika palata hotellille lepäämään.
Seuraavan päivänä lähdimme aamupäivällä jälleen kohti Porvoon Vanhaa kaupunkia. Kiertelimme muutamissa putiikeissa ja saavuimme tänne ihastuttavaan kahvilaan.

Vanhan Porvoon Glassikko kahvilan tuotevalikoima on runsas ja laatu sekä ensiluokkaiset raaka-aineet näkyvät kaikessa. Glassikko kahvila on karamellinkaunis interiööri, jossa vietät Vanhan Porvoon maistuvimman kahvihetken jäätelöannoksineen.

Vanhan Porvoon jäätelötehtaan verraton tarina alkoi keväällä 2017, kun jäätelömestarin jäätelökoneesta pyörähti ensimmäinen erä valloittavan hyvää artesaanijäätelöä. Kaupungin paras jäätelö syntyy Vanhan Porvoon jäätelötehtaalla paikallisia raaka-aineita kunnioittaen ja alusta asti käsityönä. Jokainen pieni jäätelöerä tehdään suurella rakkaudella ja ammattiylpeydellä. Siksi huolella valitut valmistusaineetkin ovat taatusti korkealaatuisia.

Runsaan makuvalikoiman ansiosta jokainen jäätelöhetki voi olla ainutlaatuinen ja yllättävä. Makuja yhdistelemällä jäätelöseikkailu on lähes loputon. Ole oman unelma-annoksesi artesaani.

Glassikko kahvilan löydät aivan Porvoon tuomiokirkon lähettyviltä.


VAU, oli ensimmäinen ajatus, kun astelimme kahvilaan sisälle. Lapset olivat myös aivan innoissaan tästä näystä. En osaa edes sanoin kuvata tätä tunnelmaa, se vain pitää itse kokea. Aivan ihana paikka. 

Täällä on todella valikoimaa, mistä valita ja hetki menikin, kunnes kaikki olivat päättäneet mitä ottaa. Päätimme jokainen koota omanlaisemme jäätelöannokset, joihin sai valita kolme eri jäätelömakua, kermavaahtoa, kastiketta ja lisukkeita. Kuopus tosin halusi valita hattaran ja vanhan ajan pop cornia sekä kola-limonadin.


Jäätelöiden runsaan maun takaavat aina aidot makuaineet. Resepteissä löytyvät kotimaiset marjat, raikkaat hedelmät ja ihanat hillot, jotka valmistetaan itse, heidän pienessä hillotehtaassa aitoon vanhan ajan tyyliin.

Jäätelöannokset olivat todella näyttäviä ja niin herkullisia. Jäätelöstä todella maistoi aidot ja laadukkaat maut.Lopulta myös neiti halusi itselleen vielä hattaran ja pop cornia sekä kola-limonadin. Poika halusi myös kola-limonadin sekä maistaa vielä jäätelö-macaronsin. Me aikuiset joimme cappuccinot.


Glassikko on ehdottomasti paikka missä on ihan pakko käydä, kun tulee tänne Vanhaan Porvooseen.
Mielettömän hyvää jäätelöä ja asiakaspalvelu oli erinomaisen hyvää ja erittäin kohteliasta alusta loppuun saakka. Tunsimme itsemme enemmän kuin tervetulleiksi, kiitos vielä. Tämä oli kyllä elämys kaikin puolin.


Seuraava kohteemme löytyi lyhyehkön matkan päästä.

Iso Linnamäki on Suomen parhaiten säilyneitä keskiaikaisia rauniolinnoja. Se perustettiin luultavasti 1200-luvun jälkipuolella ja hylättiin jo keskiajalla. Linnan historia on kuitenkin ratkaisematon arvoitus.
Iso Linnamäki sijaitsee Porvoon keskustassa Porvoon joen varrella ja Vanhan Porvoon laidalla.

Iso Linnamäen historia kytkeytyy Porvoon, Itä-Uudenmaan keskiaikaisen pääpaikan varhaisiin vaiheisiin. Linnan menneisyys on kiehtonut tutkijoiden mieltä, mutta täyteen varmuuteen historian kulusta ei ole päästy. Linnan perustusten alta on saatu viikinkiajalle, 800-900-lukujen tienoille menevä radiohiiliajoitus. Paikalla lienee ollut tällöin asutusta, mutta varsinainen linna on mitä ilmeisimmin myöhempää perua. Linnamäeltä ei ole löytynyt viikinkiajan esineistöä, mutta keskiaikaiset löydöt ovat runsaita. Ne sisältävät mm. rautaisia panssarinuolen kärkiä, veitsiä, pihdit, kynttilänjalan ja nauloja sekä kivisaviastioiden palasia.

Vuosina 2007-2009 Nevan suistossa tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa paljastui ruotsalaisten vuoden 1300 maissa rakentama Maankruunun linna. Se on rakenteeltaan lähes samanlainen kuin Iso Linnamäki. Sensaatiomaisen löydön ja Linnamäeltä löydetyn keramiikan ajoittamisen ansiosta voidaan arvella, että Linnamäki kuului yhdessä Viipurin ja Maankruunun linnojen kanssa ruotsalaisten 1200-luvun itään suuntautuneiden valloitusten etappeihin.

Linna saatettiin hylätä jo 1330-luvun alussa. Se otettiin kuitenkin mahdollisesti uudelleen käyttöön vuosisadan jälkipuolen levottomina aikoina Porvoon voutikunnan hallintokeskukseksi. Varmaa on, että Linnamäki jäi monien muiden pikkulinnojen tapaan viimeistään 1400-luvun kuluessa kokonaan pois käytöstä.

Linnanmäen lakea kiertävät vallihaudat todistavat menneisyydestä.


Linnamäellä on kuljettu myös uudella ajalla. Tästä kertovat esinelöydöt 1700- ja 1800-luvuilta esim. rahat, savipiippujen palat ja pullolasin sirpaleet. Varhaisin kartta johon linna on merkitty, on peräisin vuodelta 1747.

Linnamäen sotaisempien vaiheiden jälkeen porvoolaiset käyttivät mäkeä soranottoon. Kaupunki kielsi soranoton jo vuonna 1756 ja toistuvasti tämän jälkeen, keisarinkin käskyllä. Hiekanotto on vaurioittanut etenkin mäen pohjoisosaa ja lounaisreunaa.

Linnamäen valleja ja vallihautoja kunnostettiin vuosina 1908-1909. Vallihautojen pohjalta nostettiin hiekkaa vallien harjalle. Arkeologisia kaivauksia mäelle tehtiin 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla ja viimeksi vuonna 1971.

Linnamäellä on pitkä historia myös nähtävyytenä.Linnamäeltä on todella upeat maisemat. Lähdettyämme Linnamäeltä, menimme vielä Vanhan Porvoon läpi ja kävimme muutamissa putiikeissa ennen kotiin lähtöä.
Tämä oli kyllä niin upea matkakohde ja sinne on ehdottomasti tultava uudelleen. Hotelli oli todella hyvällä paikalla, vain tien ylitys ja olimme Porvoon Vanhassa kaupungissa. Paikalliset olivat todella ystävällisiä ja kaikissa kohteissamme saimme todella hyvää palvelua. 

Kiitos vielä 

4 kommenttia :

 1. Porvoo on ihana, yleensä käydään joka kesä mutta tänä kesänä oli niin valtavasti muuta puuhaa, ettei sinne asti ikinä päästy.

  VastaaPoista
 2. Ihanan monipuolinen aamupala! Tuli heti ikävä hotelliaamiaisia! Todella kattava postaus, sekä upeat kuvat!💗

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Hauskaa, mä just olen katsonut Sparre:n mainosta ja miettinyt, millaista siellä olisi.

  Aika tapahtumarikas Porvoon-lomanne näyttää olevan ��. PItää suunnattaa sinnepäin jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 4. Mä en muista koskaan käyneeni Porvoossa, mutta jo monen monta kesää olen haaveillut sinne pääsemisestä. Ehkä ensi kesänä :)

  VastaaPoista