SOCIAL MEDIA

keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Elämä ilman alkoholia

 


Tosiaan 8 vuotta sitten päätin jättää alkoholin täysin, ei kahta, ei yhtä, ei kulaustakaan. Koskaan en ole katunut tilanteita, joissa olen ollut selvinpäin. Harvemmin olen edes kuullut kenenkään sanovan, että onpa harmi, kun en ollut kännissä. Ennemmin juuri niin päin, että helvetti, olisi pitänyt olla juomatta.

Hetken kestävä humalan ilo voi tosiaan olla monen päivän paha olo, niin fyysisesti kuin henkisesti. Omalla kohdalla krapula tuli jo parin jälkeen. Koin aina myös ihan hirveää morkkista krapulassa vaikka mitään kummaa ei olisi edes tapahtunut. Enkä oikein koskaan saanut kiinni mistä moinen johtui. Tämä on myös ollut melko yleistä ainakin omassa tuttava piirissä.

Alkoholiton viini sen sijaan on ollut sellainen, mitä olen saattanut ruoan kanssa ravintolassa ottaa. Monesti kuitenkin ensimmäisenä tarjotaan alkoholillista juomaa. Ehkä kuitenkin nykypäivänä voisi jo odottaa, että asiaa tiedusteltaisiin ennalta. Toki on myös ravintoloita, joissa kysytään mitä halutaan juoda, jolloin on helppo sanoa heti, että alkoholiton kuohuviini tms. Olen myös kerran vissyä tilatessa, saanut automaattisesti kossuvissyn, jolloin jo tuoksu kertoi ettei kyseessä ollut ihan pelkkä vissyvesi.

Kahdeksan vuotta sitten sain vielä kuulla kysymyksiä: -olenko raskaana? Onko minulla alkoholi ongelma tai jokin muu erityinen syy miksi en juo. Enkö voisi edes paria juoda? Ehkä terveydelliset ja/tai riippuvuudesta johtuneet syyt olisi ollut ihmisten helpompi käsittää. Tai vaihtoehtoisesti se, että olen raskaana. Toki terveys ja kokonaisvaltainen hyvinvointi on ollut myös itsellä yhtenä lopettamisen syynä. 

Vähäinenkin juominen aiheutti aina järkyttävän krapulan moneksi päiväksi ja hirveän morkkiksen. Uskon, että alkoholilla on myös iso vaikutus mielenterveyteen ja sen vointiin. Vaikka se hetkeksi voi  helpottaa, niin aina se lopulta vain pahentaa.

Lasten läsnäollessa en ole ikinä juonut alkoholia, saati ollut humalassa. En sano, että lasi tai pari olisi mikään synti, mutta näin olen itse päättänyt jo ennen lasten saamista. Mieheni saattaa harvakseltaan ottaa oluen tai kaksi, tai ravintolassa viiniä ruoan kanssa ja se on ihan ok. Omassa lapsuudessani ei myöskään käytetty koskaan alkoholia.

Enkä ole tietenkään laatinut sopimusta ettenkö enää koskaan joisi alkoholia, mutta tähän asti alkoholiton elämä on tuntunut hyvältä.

4 kommenttia :

 1. Äitini ei myöskään ole koskaan juonut alkoholia, joten itse aika tottunut siihen, että aikuinen ei juo tai polta.

  VastaaPoista
 2. Mun elämässä on näkynyt alkoholi enemmän ja vähemmän, ja siitä johtuukin etten itse enää juo ollenkaan, ja erittäin tyytyväinen omaan päätökseeni. Jotkut kyseenalaistaa sitä mutta ei heidän sitä tarvitsekaan sitä ymmärtää.

  Rohkea kirjoitus ja hyvä että näistä asioista kirjoitetaan!

  VastaaPoista
 3. Haluaisin itsekin kokeilla, en tosin koe että alkoholin käyttö olisi minulle mikään ongelma, mutta ehkä joskus voisi kokeilla :)

  VastaaPoista