SOCIAL MEDIA

torstai 1. kesäkuuta 2017

1.6.2017

Pyykkipäivä? JokaPäivä... Luonnollisesti.


Kuinka usein ja miten teillä pestään pyykit?

Meillä kone pyörii joka päivä ja välillä useammankin kerran. Kuinka usein mietit pyykinpesua ja sen kemikaalikuormaa joka päätyy ihon kanssa kosketuksiin? 

Itse aloin miettimään kun sain ensimmäisen lapseni, reilu kahdeksan vuotta sitten. Silloin vaihdoin pyykinpesujauheet erisan ja minirisk tuotteisiin. Hajusteettomiin sekä allergia-ja astmaliiton kanssa yhteistyössä tehtyihin tuotteisiin. 

Tähän asti siis menty niillä. Toisella lapsellamme on ajoittain pahastikin reagoiva atooppinen iho. Tästä syystä olen pohtinut entistä enemmän luonnonmukaisempia vaihtoehtoja myös pyykinpesuun. Olen myös huomannut että jos totuttu jauhe onkin vaihdetta toisen merkin (myöskin mieto allergia-ja astmaliiton) pesujauheeseen on se aiheuttanut iho-oireita. 

Meidän entistä parempi vaihtoehto on pesupähkinät.Pyykit puhtaaksi pähkinöiden avulla! 

Pesupähkinät ovat ympäristö- ja ihoystävällinen “pesuaine”, joka ei kuluta tekstiilejä. 

Pesupähkinä (Sapindus Mukorossi) on peräisin Himalajan vuoristoalueelta, jossa ne kasvavat luonnonvaraisina. Intiassa ja Nepalissa pesupähkinöitä on käytetty jo satojen vuosien ajan pyykinpesuun ja henkilökohtaiseen hygieniaan. Keräys tapahtuu hellävaraisesti, jopa satoja vuosia vanhoja puita vahingoittamatta. Koko tuotantoprosessi on luonnonmukainen, energiaa säästävä ja vuorovaikutuksessa yhdessä luonnon ja paikallisten ihmisten kanssa. Pesupähkinät ovat uusiutuva luonnonvara, joka ei kuormita vesistöjä ja meriä, kuten tavalliset pesuaineet. 

Pesupähkinöiden käyttö:
Pesupähkinöiden kuorista liukenee pyykejä puhdistavaa saponiinia yli 30°C lämpötilassa. Siksi niistä ei liukene "pesuainetta" huuhteluohjelman aikana. Voit käyttää mitä mainioimmin pesupähkinöitä kahteen tai jopa kolmeen kertaan 40°C:n lämpötilassa pestäessä.

Jos peset pyykkisi 60 asteessa, pesupähkinät kestävät vain yhden käyttökerran saponiinin liuetessa kokonaan pois pähkinöistä.

Pesupähkinät pesevät tehokkaasti normaalilikaisen pyykin, mutta ne eivät valkaise pyykkiä tai poista vaikeita tahroja. Käsittele tahrat tahranpoistoaineella (esimerkiksi sappisaippualla) ennen pesua.

Pesupähkinöiden annostelu:
Normaalilikaiselle pyykille / 3-5 kg:n koneelle: 2-4 kokonaista pesupähkinää
Erittäin likaiselle pyykille / 7kg:n koneelle: 3-5 kokonaista pesupähkinää

Tärkeää pesupähkinöitä käytettäessä: 

Pesun ajaksi pesupähkinät laitetaan pieneen kangaspussiin- tai vaikka parittomaan sukkaan. Tämän jälkeen kangaspussi suljetaan ja laitetaan koneen rumpuun pyykkien kanssa. Murskaamalla hieman pähkinöitä, puhdistavaa saponiinia liukenee pähkinöistä enemmän.VINKKI:
Jos pyykkiin halutaan tuoksua, voidaan pähkinöiden sekaan laittaa muutama tippa eteeristä öljyä. Esimerkiksi laventeli- ja piparminttuöljy sopivat mahtavasti!

Käytetyt kuoret voidaan joko kompostoida tai laittaa biojätteeseen. Omat pähkinäni ostin Ruohonjuuri kaupasta Tampereen keskustasta. Nämä olivat "irto" pähkinöitä joita sai itse kauhoa paperipussiin haluamansa määrän. Eli kokeilu ei kalliiksi tule kun ei heti tarvitse valmiiksi pakattuja pähkinöitä ostaa. Myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin muoviin pakatut pähkinät 😊 Pesupussina itse käytän sukkaa 😁

Sappisaippua? vanha tuttu vai uusi juttu?Sappisaippua on kuulunut jo vuosia pyykkipäiviini. Pahimpien tahrojen poistajana 😊 Meillä tulee tahroja vaatteisiin paljon. mm. Sormiruokaileva ja lusikan käyttöä opetteleva taapero saa aikamoisia tahroja aikaiseksi 🍎🍏🍑 Myös nyt kesällä vaatteisiin tulee kuraa, lehtivihreää, ruokaa, juomaa ja veritahroja haavereista. 

Pahimmat tahrat esikäsittelen aina ennen konepesua.

Sappisaippua on kokonaisedullinen ratkaisu, joka ei kuormita luontoa. 

Sappisaippuan käyttö:
Kostuta saippua ja hankaa sillä tahraa, anna vaikuttaa 1 minuutti. Ei vahingoita kuituja, ei jätä valkoista rengasta, ei liuota värejä, ei peitä tahraa. 

  • Jos tahrat ovat pinttyneet, toista toimenpide ja anna vaikuttaa kauemmin.

Muista myös Aurinko ☀☀☀

  • Aseta betakaroteenitahroja (esim. porkkanasta, paprikasta, kirsikoista, aprikooseista) sisältävät tekstiilit päivänvaloon. Päivänvalon UV-säteily saa nämä jäljet haihtumaan.
Tähän loppuun vielä pieni DIY pesupähkinöidän säilytykseen 😊


Tarvikkeet:
(Vanha) pieni kukkaruukku
Mustaa kartonkia
Mini pyykkipoikia (Tiger)
Maalikynä / valkoinen (sinelli)Mukavampaa pyykkipäivää... 😊💓


-Marjut-


Facebook: Art LilyKristin I M.Hartikainen
instagram: m.hartikainen

1 kommentti :

  1. Itse pesen parikertaa kuussa pyykkiä. Pesen pyykit vanhan mallisella pulsaattoripesukoneella nykyisinkin. Tykään pyykin pesusta näin. Käytän nestenmäistä pesuainetta. Olen pesssyt pykkiä näin aika kauan. Lapsena tykkäsin kun pääsin kesäisin äidin avuksi pyykkiä pesemään pulsaattorikoneella.Tykkäsin kun sai kiertää pyykit koneesta ja virutella. Käyhän se näinkin toi pyykinpesu.

    VastaaPoista