SOCIAL MEDIA

maanantai 12. maaliskuuta 2018

Kehopositiivisuus. Lihavuuden ihannointia vai itsensä hyväksymistä?


Kehopositiivisuus jakaa mielipiteitä. Toisille tulee ajatus, että on väärin olla tyytyväinen itseensä mikäli kantaa liikakiloja. Miksi kannustetaan olemaan ylipainoisia.

Itse tulkitsen kehopositiivisuuden niin, että hyväksytään itsemme sellaisina kuin olemme juuri tässä hetkessä. Se, että hyväksymme itsemme ei tarkoita etteikö meillä olisi tai voisi olla tavoitteita muuttaa elintapojamme tai liikuntatottumuksiamme.

On monien asioiden ja tarinoiden summa miksi olet juuri nyt tuollainen kuin olet.

Omalla kohdalla suurimmat muutokset kehossa on ollut mm. anoreksia, neljä raskautta ja tällä hetkellä edelleen liikkumistani rajoittaa revenneet vatsanpeitteet ja niistä aiheutuva kova kipu.

Se, että ymmärrän kehoni tilan tässä hetkessä on varmasti auttanut myös minua hyväksymään sen entistä paremmin. 

Ensimmäisen raskauden jälkeen olin ensimmäistä kertaa sinut oman vartaloni kanssa. 
Anoreksia oli viedä minulta mahdollisuuden saada omia lapsia.

Keho on muuttunut vielä monta kertaa tuon jälkeen. Ole itsellesi armollinen.
Kun hyväksyt itsesi on myös ehkä helpompi tarttua elämäntapamuutokseen ja pitää sitä yllä.
Silloin ei tule asetettua itselle ankaria tai epärealistisia tavoitteita.

Itse en kannata dieettejä vaan elämäntapamuutoksia.

Ota myös huomioon elämäntilanteesi. 
Jos olet hiljattain synnyttänyt tai imetät. Silloin hormonit vaikuttavat vielä kehossa. Keho on tuolloin ns. joustavampi. Nämä hormonit ovat auttaneet kehoa mukautumaan kasvavaan lapseen kohdussa.

Minulla on edelleen yliliikkuvat lonkat hormoneista johtuen.

Keho on myös tehnyt valtavan työn kasvattessaan pientä ihmistä ja siitä palautuminen voi viedä aikaa. Omalla kohdalla jokaisesta raskaudesta palautuminen on ollut erilaista.

Hyväksyminen ei tuo stressiä omasta kehosta niin paljon kuin jatkuva epäkohtien tai liikakilojen tuijottaminen. Uskon, että stressitön elämäntapamuutos on varmasti mielekkäämpää.
Sen ansiosta uskon myös tavoitteen onnistuvan paremmin.

Sinä riität. Sinä päätät omasta kehostasi.
Sinä itse elät omassa kehossasi eikä kukaan muu.

Hyväksyminen antaa vapautta ajatella muutakin kuin sitä mitä ei ole.


-Marjut-


Tykkää / Seuraa facebookissa.
Art LilyKristin I M.Hartikainen

Seuraa instagramissa. Sinne päivitän myös enemmän reaaliaiksia juttuja.
@m.hartikainen














4 kommenttia :

  1. Minä näen kehopositiivisuuden juuri itsensä hyväksymisenä. En ole kokenut sitä missään vaiheessa lihavuuden ihannointina. Minusta on hienoa, että kehopositiivisuuden myötä myös runsaampia muotoja on tullut sosiaaliseen mediaan, koska kaikki eivät voi olla laihoja tai hoikkia. Joku voi sairastaa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka kerryttää kiloja. Kaikkia kropan muotoja tulisi näkyä ja osata arvostaa.

    Kiva kirjoitus herätti paljon ajatuksia ja kirjoittamisen aiheita! :)

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvää pohdintaa! Syvimmilläänhän kehopositiivisuuden tavoite on se, että jokainen saisi elää häiritsemättä siinä kehossaan, joka hänelle on annettu - oli kyseessä normaali-, yli- tai alipainoinen ihminen. Kun jatkuvasti joka tuutista tyrkytetään unelmavartalo-paskaa, joka puolella kerrotaan, mitä pitäisi syödä ja montako tuntia liikkua, ja sitten vielä joku oikeassa elämässä tokaisee jotain toisen kehoon liittyvää kritiikkiä, on epäterve suhde omaan kehoon valmiina. Liittyi se sitten rintoihin, painoon, kehonmuotoon tai mihin tahansa muuhun.

    Mä toivon, että jonain päivänä maailmassa kaikki saisivat olla rauhassa ja perään ei huudeltaisi, ja jossa ihmisen ei tarvitsisi miettiä, millaista vihapuhetta saa osakseen, kun postaa selfien somessa. Ehkä jonain päivänä.

    VastaaPoista