SOCIAL MEDIA

keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Revenneet vatsanpeitteet ja nyrkin kokoinen tyrä
Ensimmäisen kerran vatsanpeitteeni repesi 2009 kun esikoiseni syntymästä oli kulunut muutama kuukausi. Raskauden aikana vatsa venyy äärimmäisen paljon ja vatsalihakset erkaantuvat ja vatsanpeitteet venyvät.

Vatsalihasten erkauma oli niin sanotusti hyvin palautunut ja aloin tekemään vatsalihasliikkeitä. Ei tarvittu kuin kolme liikettä tehdä ja tunsin jotain navan alueella. Katsoin ihan peilistä, että mitä ihmettä tapahtui ja huomasin patin navassani. 

Olin kuullut aiemmin napatyrästä ja ajattelinkin tämän olevan ehkä juuri sellainen. Patin pystyi työntämään takaisin, mutta ei tarvinut kuin aivastaa niin se tuli ulos. Kipu oli aika kovaa.

Lääkärille kävin näyttämässä ja todettiin sen olevan napatyrä. Kureutumisen vaara oli suuri joten leikkaus saatiin järjestettyä pian. Kureutuminen tarkoittaa sitä, että suoli voi jäädä jumiin tuohon reikään joka oli vatsanpeitteissä ja se voi johtaa suolen kuolioon koska veri ei pääse kiertämään.

Tähän sain myös ohjeen hakeutua välittämästi päivystykseen leikkaukseen mikäli en saa työnnettyä pattia takaisin sisään.

Tyrä korjattiin leikkauksella. Reikä vatsanpeitteissä ommeltiin kiinni, samalla vatsan sisään ommeltiin verkko jottei sieltä tulisi enää mitään läpi myöhemminkään. 


Toisen raskauden jälkeen 2012, aloitin liikunnan ja jälleen ajattelin, että kroppa on sen verran hyvin palautunut jotta voisin aloittaa. 

Jälleen tapahtui sama, mutta nyt navan yläpuolelle johon verkko ei enää yltänyt.
Sitä ei lähdetty korjaamaan heti. Siinä ei ollut samankaltaista isoa kureutumisen riskiä kuin aiemmin navassa. 

Eikä kyllä kauan mennytkään kun tulin kolmannen kerran raskaaksi.
Kuten olen aiemminkin jo kertonut tämä kolmas raskaus päättyi lapsen kuolemaan.

  Meni kolme kuukautta kun lääkäri tahtoi arvioida vatsassa olevan tyrän ja sain kirurgille lähetteen. Tyrä oli tottakai kasvanut kun vatsanpeitteet olivat revenneet entisestään uuden raskauden myötä.

En kuitenkaan ollut siinä vaiheessa milläänlailla kunnossa. En henkisesti enkä fyysisesti, että olisin leikkaukseen edes voinut mennä. 

Myös toive raskautumisesta mietitytti tyrän suhteen. Päätimme toisen lääkärin kanssa ettei leikkaukseen lähdetä kuin vasta sitten kun lapsiluku on täynnä. Koska suurella todennäköisyydellä vatsanpeitteet repeävät taas uudesta kohdasta.

Nyt neljännen raskauden jälkeen vatsanpeitteet ovat jo niin revenneet, että kaikki liikkuminen sattuu todella paljon. Voisin kuvailla kipua samanlaiseksi kuin lyötäisiin veitsellä vatsaan joka liikkeessä.

Tässä vaiheessakaan en ajatellut leikkausta, koska minulla oli pieni vauva hoidettavana ja imetettävänä. Kivun kestin ihan hyvin.


Olemassa on tyrävöitä jolla saadaan painettua tyrä kohtaa sisäänpäin jolloin kipu hieman helpottaa. En kuitenkaan jaksanut perehtyä asiaan tuossa kohden ja sain idean kokeilla näitä hoikistavia / vatsaa litistäviä alusvaatteita ja niistä sain avun. Tosin ne litistivät vatsanaluetta tyrän kohdalta ihan hyvin, mutta sai aikaan muualle kehoon tursuavia makkaroita. Mutta kipu helpottui sen verran etten jaksanut välittää kosmeettisesta puolesta.

Nyt kun kuopus on jo 2,6 vuotias olen täysin valmis leikkaukseen. Nyt ollaan jo siinä kohden, että kipuun ei auta enää mikään, ei edes särkylääkkeet. En voi liikkua ilman järkyttävää kipua, en edes olla paikallani ilman kipua. Tyrä on jo suunnilleen nyrkin kokoinen. Kureutumisen vaaraa ei pitäisi olla. Tämä on kuitenkin jo niin ääripäätapaus ja sainkin heti ajan leikkaukseen.

En tiedä onko lapsiluku täynnä, mutta enää en pysty pitkittämään leikkausta.

Leikkausaika on nyt sovittuna huhtikuun alkupuolelle. En malta odottaa, että vihdoin pääsen leikkaukseen ja sen myötä liikkumaan ja elämään normaalisti. Tähän asti en ole voinut harrastaa minkäänlaista liikuntaa. Paristi olen käynyt luistelemassa ja kävelylenkkejä olen tehnyt hieman särkylääkkeiden avulla, mutta ne eivät tosiaan auta enää enkä voi niitäkään joka päivä syödä.

Itse olen tästä aiheesta löytynyt todella niukasti tietoa joten halusin jakaa tämän teidän muiden kanssa.

Mikäli haluat kysyä aiheesta lisää laita rohkeasti kommenttia tai vaikka sähköpostia.
Autan parhaani mukaan.


-Marjut-


Tykkää / Seuraa facebookissa.

Seuraa myös instagramissa. Siellä on enemmän reaaliaikaisia tapahtumia.

4 kommenttia :

 1. Hyvä, että pääset pian leikkaukseen. Tsemppiä! Tästä rohkeasta postauksesta on varmasti monille apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä <3 Aikoinaan en löytänyt itse mitään tietoa tästä aiheesta joten ajattelin, että tästä voisi olla apua muille jotka kärsivät samankaltaisista ongelmista.

   Poista
 2. Minulla tuli kolmannessa raskaudessa tyrä navan yläpuolelle mikä oli äärettömän kipeä.. Se leikattiin pian raskauden jälkeen ja ommeltiin verkko. Siitä on nyt noin 1,5vuotta. Nyt olen aivan alkuvaiheessa raskaana ja pelottaa hirveästi miten käy verkon kanssa kun maha kasvaa ja vaikuttaako vauvaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen tyräni korjattiin verkolla, ensimmäisen raskauden jälkeen. Olen ollut tämän jälkeen raskaana kolme kertaa ja kaikki meni hyvin. Jännitin aivan samaa tuolloin itsekin. Pientä kipua kuitenkin kasvava vatsa aiheutti, mutta ei ollut mitenkään estä. Luulen, että arpikudos venyi ja aiheutti tuon kivun. Kuitenkin on olemassa riski, että uusi tyrä tulee toiseen kohtaan, kuten itselläni kävi. Se korjattiin kuitenkin vasta viimeisimmän raskauden jälkeen.

   Poista