SOCIAL MEDIA

maanantai 3. syyskuuta 2018

Keväällä leikattu kahden nyrkin kokoinen tyrä. Tämä on tilanne nyt.


Aina välillä saan viestiä ja kyselyjä kuinka olen toipunut viime kevään tyrä leikkauksesta joten ajattelin tehdä siitä nyt myös postauksen. Ajatuksena juurikin se, että moni muukin asian kanssa elävä varmasti miettii millaista toipuminen on. Toki se on hyvin yksilöllistä. Toipumiseen vaikuttavat elämäntavat, ikä ja muu terveydentila jne. Tietenkin myös se missä tyrä sijaitsee ja minkä kokoinen se on.

 Lähtökohta

Viikko leikkauksesta 

Tilanny juuri nyt, viisi kuukautta leikkauksesta.

Viime huhtikuussa oli leikkaus eli aikaa on nyt kulunut suunnilleen viisi kuukautta.
Minkäänlaisia komplikaatioita ei ole tullut missään vaiheessa. Neljän viikon nostelukielto jolloin ei saanut nostaa mitään maitopurkkia painavempaa oli välillä haasteellista muistaa kun kivut eivät enää olleet esteenä.

Ohjetta kannattaa kuitenkin ehdottomasti noudattaa jottei päätyisi uusinta leikkaukseen.

Heti leikkauspäivästä alkaen kävelin kotona minkä pystyin ja jaksoin koska se myös nopeuttaa paranemista ja haavat arpeutuvat hyvin verkon ympärille.  En muista aivan tarkalleen olinko kotona yhden vai kaksi viikkoa kunnes uskaltaudun pihalle koska tuolloin keväällä oli niin paljon jäätä ja oli hyvin liukasta.

Ensimmäinen lenkki ulkona oli hidasta kävelyä suunnilleen 10 minuuttia kerrallaan. Kivut yltyivät tuossa kohden jo sen verran ettei enempää pystynyt ja ihan voinnin mukaan kuuluu mennäkin.
Pikkuhiljaa lenkit olivat aina hieman pidempiä. Eikä kovin kauan mennytkään kun kipu ei enää ollut este ja pystyin lenkkeilemään täysin normaalisti.

Vaikka kivut olivat helpottuneet, tuntui vatsan alueella pientä nipistelyä kun arpeutumista tapahtui vielä pitkän aikaa verkon ympärille.

Alkukesästä varasin ajan fysioterapeutille jotta voisin aloittaa tämän uuden elämän mahdollisimman turvallisesti vatsaani ajatellen jottei sieltä nyt enää mikään repeäisi. Enkä tosiaan ollut vuosiin voinut juuri harrataa liikuntaa joten kaikki alkaa täysin puhtaalta pöydältä. Pitkän jonotusajan jälkeen olen nyt käynyt kaksi kertaa fysioterapeutilla.

Ensimmäisellä käynnillä kävimme läpi tilannetta ja koko kehon vointia sekä yleistä kuntoa. Kuten tiesinkin, että selkärankani on mutkalla niin en kuitenkaan ollut tiennyt kuinka laajalti se oikeastaan vaikuttaa koko kehooni. Tottakai se on järkeenkäyvä asia, mutta nyt sain ihan konkreettisesti tietoa mihin ja minne se vaikuttaa juuri minun kehossa.

Olen aina tiennyt sen vaikuttavan ryhtiini joka on liian kumara, auheuttaa alaselän kipuja ja sen ettei kehoni ole symmetrinen etenkään lantion kohdalta. Myös raskausaikana sen huomasi kun vatsa kaartui selkeästi enemmän toiselle sivulle.

Aloitamme liikunnan samoin kuin juuri synnyttäneet. Tilanne on minulla nyt aivan samanlainen vaikka viimeisimmästä synnytyksestä on ihan pian jo kolme vuotta. Eli aloitetaan pienillä, mutta tehokkailla jutuilla ja ajan kanssa.

Elin tämän viimeisimmän tyrän kanssa useamman vuoden joten ei tässä ole kiire tämänkään kanssa. Haluankin, että kuntoudun mahdollisimman hyvin ja turvallisesti.

On ollut todella mahtava tunne saada elää normaalia arkea ilman järkyttävää kipua joka rajoitti liikkumista ja lopuksi niin paljon elämää etten päässyt juuri kotoa pois.

Kosmeettisesti en ole koskaan välittänyt minkäänlaisista arvista kehossani, mutta tämä on yllättävän siisti ja pieni jälki. Iho tyrän kohdalla on tottakai venynyt ja nyt siinä on pieni ihopussukka. Pieniä juttuja nämä ja pääasia, että saa normaalimman elämän takaisin.

Voisin tähän loppuun linkata postauksia lähtötilanteestani tyrän kanssa. Itse en juuri aikoinaan löytänyt netistä mitään apuja asian kanssa joten siitäkin syystä haluan kokemukseni jakaa. Ehkä näistä on taas apua muillekin. Minulle voi edelleen laittaa viestiä asian tiimoilta ihan milloin vain ja toki muutoinkin.

Moni asia vaikutti siihen miksi en ollut valmis laikkaukseen aiemmin.
Siitä voit myös lukea aiemmista postauksista lisää.

Revenneet vatsanpeitteet ja nyrkin kokoinen tyrä

Leikkaus on tehty. Löydökset olikin luultua isommat.

Viikko leikkauksesta. Miltä vatsa näyttää nyt.

Mukavaa alkanuttua viikkoa juuri sinulle 🍃

-Marjut-

Löydät minut facebookista:
Art LilyKristin I M.Hartikainen

Seurata voit myös instagramissa:
@m.hartikainen

YouTube:
Art LilyKristin I M.Hartikainen

Instagramissa sekä edellisessä blogipostauksessani on käynnissä Levi`s ARVONTA!!!
7.9.2018 klo:18.00 asti.Lähetä kommentti