SOCIAL MEDIA

keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Miksi oma keho on niin vaikea hyväksyä


Kuulutko sinä ihmisryhmään, johon meistä suurin osa lukeutuu ja olet ainakin jossain kohden ollut tyytymätön omaan kehoosi? Itse lukeudun juurikin tähän ryhmään.

Aiemmin olen kertonutkin syömishäiriöstäni, joka sai alkunsa suurimmaksi osaksi kiusaamisesta ja läskiksi haukkumisesta, vaikka olinkin "normaaleissa mitoissa". Monta vuotta, moni haukku meni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta eihän sitäkään loputtomiin kestä, ilman minkäänlaisia seuraamuksia. Hitaasti, mutta varmasti aloin yhä enemmän uskomaan näihin sanoihin itsekin ja ajauduin laihduttamisen kierteeseen ja sen kautta sairastuin kuin huomaamatta.

Olen saanut lukuisia muitakin huomatuksia kehostani tai ulkonäöstä, jotka ovat jääneet mieleeni vielä näihin päiviin saakka. Kuinka helppoa sitten on hyväksyä oma keho, jos huomauttelua kokee pienestä koululaisesta aina aikuisuuteen saakka? Ympärillä olevien ihmisten kuulee puhuvan omista ja muiden kehoista liian usein negatiiviseen sävyyn. On paljon helpompaa hyväksyä itsensä, kun ympärillä olevat ihmiset hyväksyvät sinut juuri sellaisena kuin olet. 

Vahvinkin mieli ja itseluottamus karisee jatkuvista huomautuksista omasta kehosta. Tärkeää olisi opetella näkemään itsensä omin silmin. Iän myötä olen alkanut arvostamaan yhä enemmän omaa kehoani. On tärkeää pitää huolta kehosta ja mielen hyvinvoinnista. 

Vaikka saavuttaisit unelmien vartalon, se ei tarkoita automaattisesti sitä, että hyväksyisit itsesi yhtään sen paremmin. Moni upea nainen ja mies kokee siitä huolimatta tyytymättömyyttä omasta kehostaan. Itseluottamusta on ehkä haettu kehoa kohentamalla, mutta se ei välttämättä riitäkään. Silloin syytä pitää etsiä muualta.

Se voi olla särö mielessä, solumuisto kehossa. Kaikista niistä kerroista kun olet kokenut negatiivisia tunteita ilkeistä sanoista ja huomautuksista. 

Jatkuvasti luodaan uudenlaisia kauneusihanteita ja mainonnassa käytetään ihmisiä, joiden lähes täydellistä ulkomuotoa hiotaan vielä lisää. Täydelliseksi. Suurin osa meistä tavallisista ihmisistä ei ole näitä täydellisiä, "mallin mitoissa" olevia ja täydellistä ihoa omaavia mainoskuvan ihmisiä. Moni meistä tämän tietääkin, mutta silti usein sorrutaan ajattelemaan ja vertailemaan itseään muihin ihmisiin, joita ei todellisuudessa ole olemassakaan.

Jokaisella meistä on tietynlainen ihannekuva mielessään, jolta haluaisi ehkä näyttää tai mitä itsessään haluaisi parantaa. Onkin tärkeää, että sellaisen luo itse itsellään eikä muiden mielipiteitä kuunnellen. Tavoittelee omia eikä muiden asettamia tavoitteita. Pitää kuitenkin muistaa myös armollisuus itseään kohtaan. Aina elämäntilanne ei salli itsensä toteuttamista juuri silloin ja siten kuin haluaisi, tämän tiedostaminen auttaa myös hyväksymään tilanteen ja itsensä.

Oma keho on muuttunut monen monta kertaa, ja voisin luetella todella monta epäkohtaa josta valittaa. Kehoni on kuitenkin kokenut suuria muutoksia ja nähnyt elämää vuosien aikana, eikö olisi ihme jos se ei missään näkyisi? 

Elämäntapa muutokset ja muut tavoitteet on aina helpompi saavuttaa, kun olet jo hyväksynyt kehosi, ja itseäsi kuunnellen jatkat kohti entistä parempaa itseäsi. Silloin muutokset lähtevät sinusta itsestä ja omasta halustasi.

On hyvä muistaa kuunnella itseään. Onko sinulla hyvä olla juuri näin vai kaipaatko elämääsi jotain? Lähde aina liikkeelle sisäisestä hyvästä olosta ja tavoittele ensin sitä. Siitä on parempi jatkaa halutessaan ulkoisiin muutoksiin.

Nykyään tavoittelen ensisijaisesti sisäistä hyvää oloa ja kaikki muu tulee sen mukana. Hyvä olo näkyy myös päällepäin. Joskus nuorempana ajattelin liiaksi, että ulkonuoto on avain onnelliseen elämään. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki lähtee sisältäpäin, sekä kehon ja mielen tasapainosta.

Kun opit hyväksymään kehosi, osaat myös paremmin suodattaa huomautuksia, joiden tarkoitus on saada sinut vain tuntemaan itsesi huonommaksi niiden silmissä, jotka yrittävät tehdä oman olonsa paremmaksi huomauttamalla sinun vioistasi.

Ihanaa viikkoa!

-Marjut-

Tykkää blogista facebookissa:

Seuraa instagramissa:
YouTube:




10 kommenttia :

  1. Äärimmäisen hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Olen itsekin käsitellyt aihetta viime aikoina paljon omassa päässäni. Muista, että olet UPEA! <3
    Ansku

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus. Naiset tuntuvat olevan erittäin vaativia itseään kohtaan. Naisen pahin vihollinen on hän itse, ja se pitää kyllä paikkansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Melissa. Totta, että jokainen taitaa olla itsensä pahin vihollinen. Uskon, että tässäkin juuri monenlaiset paineet ajavat meitä tyytymättömyyteen entistä enemmän. Oma itseluottamus karisi kovaa, kiusaamisen vuoksi jolloin aloin vuosien mittaan itsekin uskomaan kiusaajien sanoihin, mikä osaltaan johti myös syömishäiriöön. Enää muiden sanoilla ei ole samanlaista vaikutusvaltaa. Kehossani on paljonkin ns. "epäkohtia", joita moni voisi pitää huonoina, mutta olen hyväksynyt itseni ja kehoni juuri sellaisena kuin se on, minua ne ei häiritse.

      Poista
  3. Laiha taikka lihava - olen aina yhtä ihana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on loistavasti sanottu <3 Itse olen ollut niin monen kokoinen elämäni aikana.

      Poista
  4. Tärkeä aihe! Itse olen häpeillyt pituuttsni ja saanut huonon ryhdin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Tuntuu, että paineet on todella kovat koko ajan joka suunnasta ja siihen päälle vielä kaikki muu, kuten esimerkiksi kiusaaminen. Itselläni oli lapsena vahva itseluottamus joka romuttui todella kovaa ja monen vuoden työllä se on vahvistunut hiljalleen niin ettei muiden negatiivisilla kommenteilla ole enää niin suurta vaikutusvaltaa minuun.

      Poista
    2. Kirjoitit tärkeästä aiheesta. Lisäksi peräänkuuluttaisin kehorauhaa eli sitä, ettei kenenkään kehon kommentointi ole ok. Joskus sanoilla on kauaskantoiset vaikutukset.

      Poista
  5. Olet kyllä kiteyttänyt tässä tekstissä todella hienosti tämän tärkeän aiheen. Kaunis kiitos siis siitä! Kunpa me kaikki vain osaisimmekin olla hyvällä tapaa lempeitä itsellemme - ja toisille. <3

    VastaaPoista