SOCIAL MEDIA

keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Joulu, vuoden suurinta kulutuksen juhlaa


Tänäkin vuonna joulun aikaan tehdään suurimmat voitot kaupanalalla. Se mikä joulussa nousee tärkeimmän rooliin on monesta kiinni, mutta yksi suurimmista tuntuu olevan lahjat. Kuinka monta lahjaa olisi tarpeeksi? Kuinka suuri budjetti on tänä vuonna? Pitkän aikaa oli suuressa nousussa suuret lahjamäärät ja niihin käytettiin todella paljon rahaa. Yhä useammat ostivat lahjoja myös luotolla, jota sitten maksettiin seuraava vuosi takaisin. 

Hiljalleen on alettu kuitenkin yhä enemmän miettimään ja harkitsemaan ostoksia paremmin. Olen myös itse parina jouluna ostanut lapsilleni vain muutaman lahjan, koska he saavat lahjoja muualtakin. On aivan turhaa hukuttaa lapsia ylenpalttiseen tavaramäärään. Olen viime vuosina ollut erityisen tarkka lahjojen lanssa. Olen jopa kieltänyt muita ostamasta lapsilleni mitään sellaista, mitä he eivät tarvitse tai ole erityisesti toivonut.

Meillä lapset saavat toivoa ihan mitä haluavat ja niin paljon kuin vain mieleen tulee. Kuitenkin he ovat tietoisia siitä ettei kaikkea voi saada. Yleensä sieltä kuitenkin nousee muutama asia, jota he toivovat ylitse muiden. Pojalla toiveet liittyvät erityisesti harrastuksiin. Tytöillä usein toiveet ovat olleet täydennystä lelusarjoihin. Myös lahjakortit on ollut jokaisen lapsen toivelistalla. Näin he voivat itse ostaa ja samalla saavat hyvää oppia rahan käytöstä. Näin he ovat myös oppineet järkeilemään onko ostos oikeasti sellainen, jonka haluaa ostaa ja kuinka paljon rahaa jää jäljelle.

Mielestäni on tärkeää opettaa lapselle ettei rahaa vain ole, jota sitten saa käyttää mielin määrin. Myös rahan säästäminen voi viedä aikaa, jotta voi ostaa haluamansa. Kaikkea ei tarjota lautasella eteen. Tällä on paljon myös merkitystä ympäristön kuormitukseen, kun ei ostella tai saada asioita hetken mielijohteesta. Kannustetaan myös hyviin vaihtoehtoihin, kuten juuri säästämiseen, jotta ei elettäisi yli omien varojen. Tämä on yksi niistä tärkeistä taidoista, jonka olen itsekin oppinut lapsena ja haluan ehdottomasti opettaa saman lapsilleni. 

Hyväntekeväisyys on meidän perheen elämäntapa, johon osallistuvat myös lapset. Myös se antaa paljon perspektiiviä omaan elämään. Olen itsekin ollut avun saajana, joten ehdottomasti haluan olla myös sitä antamassa takaisin. Kun lapselle tulee tunne, että hän jäisi jostakin tärkeästä paitsi, on hyvä aika jutella yhdessä tilanne uudelleen auki. Monelle aikuiselle, myös itselleni tulee aika ajoin tunne, että olisi jäänyt jotakin vailla ja se on ihan inhimillistä. Hyvänä keinona olen itse kokenut sen, että käy läpi asioita, jotka oikeasti on hyvin ja miettii onko kyse oikeasti tarpeesta vai halusta. Aina ei myöskään tarvitse olla uutta. Lahjan voi antaa myös käytettynä.

Emme osta koskaan mieheni kanssa toisillemme lahjoja jouluna. Mielummin lahjoitamme tänäkin jouluna ne rahat hyväntekeväisyyteen.

 Yhteiset hyvät muistot säilyvät lopun elämää, materia ei.


4 kommenttia :

 1. Itse ostin neidille kaksi lahjaa, lähipiiriltä toki tulee lisää. Yritän pohtia lahjatoiveet neidin osalta niin, että kyse olisi tarpeellisista, kehittävistä ja sellaisista tavaroista, jotka muutoinkin tulisi hankittua. Eli ei niin, että ostetaan lahjoja vain lahjojen ostamisen ilosta (tai pakosta).. Aikuisille lähipiirissä emme ole useampaan vuoteen lahjoja ostelleet, jokainen käyttää tästä jääneet rahat sitten itselleen mieluisalla tavalla :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä ja kauniita ajatuksia joulusta ja lahjoista! Mielestäni aineettomat lahjat tai itse tehdyt on ihanimpia <3 Sitten kun itsellä on omia lapsia, niin haluan heille myös opettaa että suuri määrä kalliita lahjoja ei ole se juttu mistä joulussa on kyse! Joulu on yhdessä olon ja pienillä jutuilla ilahduttamisen aikaa :)

  VastaaPoista
 3. Mä lahjoitin tänä vuonna todella paljon lahjoja ja lahjakortteja hyväntekeväisyyteen. Pihistin meidän joulusta, sillä me emme oikeasti kaksistaan tarvitse notkuvaa ruokapöytää sun muuta. Joulu tulee sydämmestä ei rahasta :)

  VastaaPoista
 4. Meillä ei muuta lahjaa tänäkään vuonna ole kuin tämä matka.

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista