SOCIAL MEDIA

perjantai 13. maaliskuuta 2020

Korona -Hysteriaa vai järkevää varautumista?


Eilen illalla saatiin jälleen uusia ohjeistuksia koronan varalle. Kouluja ja päiväkoteja ei lähdetty vielä sulkemaan koko maassa, mutta esimerkiksi meidän lasten harrastetoiminta on nyt jäissä jonkin aikaa. Monet tapahtumat on myös ymmärrettävästi siirretty tai peruttu kokonaan.

Paljon on uutisoitu ja keskusteltu ihmisten hamstraamisesta kaupoista. Jonkun mielestä se on järkevää, mikä toisen mielestä on turhaa tai ei niin tarpeellista. Siinä mielessä se voi olla hyvä, että ostamalla kerralla enemmän, ei tarvitse käydä useasti kaupassa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä muut kanssaihmiset, jotka myös tarvitsevat samoja asioita.

Olen edelleen kovin hämilläni tästä tilanteesta kuten varmasti moni muukin. En ole hysteerinen tai kovin pelokas, mutta kyllä tämä alkaa mielessä pyörimään entistä enemmän. Olen kuitenkin sitä mieltä, että parempi yli- kuin alireagoida. Pidetään erittäin hyvä huoli hygieniasta ja käsiä pestään tiuhaan tahtiin. Vältetään turhaa oleskelua paikoissa, joissa on paljon ihmisiä.

Lasten puolesta varmasti jokainen vanhempi miettii asiaa enempi tai vähempi ja etenkin ne riskiryhmäperheet. Vaikka itse ei kuuluisi riskiryhmään on erittäin tärkeää huolehtia omalla toiminnallaan myös siitä, että ottaa huomioon riskiryhmäläiset ympärillään. Ei voi vain ajatella pelkästään itseään, ja jokaisella uskon olevan lähellä ihminen, joka kuuluu tähän ryhmään.

Myös jälkitaudit mietityttää paljon itseäni. En ole koronan jälkitaudeista kuullut vielä mitään, tiedetäänkö niitä edes. Esimerkiksi influenssan jälkitauteja ovat mm. keuhkokuume, joka voi johtaa sepsikseen ja jopa kuolemaan. Jotkut ovat verranneet koronaa myös tavalliseen influenssaan, johon sairastuu ja kuolee enemmän ihmisiä kuin koronaan, mutta influenssa ei kuormita samalla tavoin terveydenhuoltoa, kuin tämä vauhdilla leviävä korona.

Mikäli sairaalaosastot- ja tehohoito täyttyy korona potilaista, se viä samalla kaikilta muilta tilaa sairastumisien tai onnettomuuksien sattuessa. Kuka tahansa meistä voi joutua sairaala- tai tehohoidon tarpeeseen. Mieheni odottaa tällä hetkellä kiireellistä leikkausta ja en tietenkään voi olla miettimättä miten tämä korona vaikuttaa tähän. Millainen mahdollinen yhdistelmä tästä voi syntyä. Kuulun itse myös riskiryhmään, joka myös hieman huolettaa. Etenkin koska sairauden hoito ei ole tällä hetkellä täysin tasapainossa ja odotan edelleen pääsyä keuhkopolille.

Mitä enemmän pystytään hidastamaan epidemien leviämistä, niin voisimme välttää sairaaloiden/terveydenhuollon yhtäaikaisen kuormittumisen, kun tapaukset tulisi enemmän ripotellen.

Peruimme myös esikoisen kaverisynttärit, jotka olisi vietetty toisaalla kuin kotona. Halusimme minimoida riskin itsemme kuin myös muiden osalta. Syntymäpäivät järjestetään sitten uudelleen, kun tilanne on parempi. Juhlat oli varattu jo kuukausia aiemmin ja niitä oli kovasti odotettu, mutta kaikkien terveys edellä ennen kaikkea. 

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

4 kommenttia :

 1. Itse olen ihan vastaavia pohdintoja käynyt asiasta!

  VastaaPoista
 2. Meillä korona näkyy vahvasti niin, että poika ei ole saanut uutta hengtyssuojainta, jossa on venttiili. Se suojaa poikaa (merdän koko perhe käyttää) tuolta pölymäärältä, joka ulkona tällä hetkellä leijailee, näin myös huolehdimme, ettei pöly tee ongelmia hengistysteihin. Nämä kaikki suojaimet on ostettu ja myydään ei oota. Että koita tässä taistella sitten meidän perheen riskiryhmäläisten terveyden puolesta.

  VastaaPoista
 3. Viisaita sanoja! Itse myös hidastan, en mene tilaisuuksiin, jossa on paljon ihmisiä. En niinkään pelkää itseni puolesta, mutta lähipiirissä on ihmisiä, joilla on erilaisia sairauksia.
  Niinkuin hyvin sanot: Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Sen verran tyhjät hyllyt olivat kaupassa, etten saanut tehtyä edes normaaleja viikko ostoksia. Treenit ovat tauolla ja nyt odotellaan wilma-viestiä koulusta. Minä teen töitä kotona ja minulla on 4 hoitolasta. Mies ei vielä huomenna ole jäämässä etätöihin. Meidän perheessä on yksi riskiryhmään kuuluva.

  VastaaPoista