SOCIAL MEDIA

torstai 26. maaliskuuta 2020

Pysy kotona. Nyt ei ole oikea aika kapinoida vastaan.


Edelleen osa ihmisistä ajattelee ettei korona suositukset ja ohjeistukset kosketa heitä. Tällä hetkellä pitäisi välttää kaikenlaista kanssakäymistä ihmisten kanssa, mikä ei ole välttämätöntä. Silti edelleen näen joka ikinen päivä lapsia leikkimässä perheen ulkopuolisten kavereiden kanssa pihalla. Välillä isoissakin porukoissa. En voi käsittää vanhempien ajatusta siitä, että se olisi jotenkin ihan ok.

Eikö heitä huoleta lapsen, koko perheen ja muiden ympärillä olevien ihmisten terveys? Mikä tekee vanhemmista näin välinpitämättömiä? Ymmärrän kyllä, että ajat ovat nyt haasteellisia ja kuormitus on koventunut perheissä. Olemme kuitenkin kaikki tässä samassa tilanteessa. Aiemmin toki kerrottiin ettei korona tarttuisi oireettomana. Mutta etenkin nyt, kun tiedetään ettei se pidä paikkaansa, en käsitä tätä turhaa riskinottoa. Vaikka lapset olisi silminnähden terveitä, ei koskaan voi olla varma siitä, että kuka on mahdollisesti altistunut.

Myös osa vanhemmasta väestöstä on kapinoinut kovaa tätä suositusta vastaan, pysyä kotona.

Jokainen aikuinen ihminen, joka ottaa tietoisen riskin toimiakseen vastoin suosituksia, voisi ajatella omaa napaa pidemmälle. Jos et välitä itsestäsi, niin välitä edes muista. Toivon, että ymmärrät, että saatat omalla toiminnallasi saattaa ihmishenkiä vaaraan.

Tällä hetkellä taloudelliset menetykset ovat suuria, monia pelottaa tulevaisuus. Se on täysin inhimillistä ja ymmärrettävää. Paljon puhutaan siitä, että joidenkin on vain pakko tehdä myös "välttämätöntä" työtä ihmisten parissa, jolla tukea mm.valtiota verorahoilla. Se on hyvä ajatus, mutta kun ihmishenkiä menetetään siinä menetetään entisestään myös niitä veronmaksajia, jos tältä kantilta sitä, joku haluaa ajatella. Itse ajattelen, että kuitenkin se ihmishenki ja terveys on niitä euroja tärkeämpi.

Tällä hetkellä meillä ei ole ulkona liikkumiskieltoa, mutta varmasti pian alkaa tulemaan enemmän rajoituksia tähänkin asiaan. Tätä edesauttaa etenkin se, että edellisistä suosituksista ei ole hyötyä jos esimerkiksi osa nuorista ja lapsista annetaan tavata toisiaan siitä huolimatta vaikka kouluja on suljettu/rajattu. Osa ikäihmisistä ei ymmärrä tai välitä. Nyt ei ole myöskään aika matkailla minnekään. Perjantaina tehdään ensimmäinen rajaus, kun uusimaa "suljetaan".

Toivon todella, että kaikki joilla on mahdollista noudattaa näitä suosituksia niin tekevät sen. Vältetään niitä ylimääräisiä kontakteja perheen ulkopuolisiin ihmisiin niin paljon kuin vain mahdollista. Olemme nyt kaikki oman mukavuusalueen ulkopuolella. Älä vaaranna kenenkään terveyttä tai henkeä oman mukavuudenhalun vuoksi.

Suuri kiitos kaikille kriittisillä aloilla työskentelevillä, jotka pitävät meistä huolta omankin terveytensä kustannuksella. Joten eikö meidän olisi tärkeää myös pitää heistä huolta noudattamalla sääntöjä ja ohjeistuksia. ♡
9 kommenttia :

 1. En tiedä mitä pitää oikein tapahtua ennenkuin ihmiset ymmärtävät ettei kyse ole mistään leikistä :/

  VastaaPoista
 2. Ihmiset ajattelevat asioita itsensä kautta, täällä ei osata laittaa muiden kenkiä omiin jalkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti, osa ei osaa ajatella tai ymmärrä asian vakavuutta kaikkien kannalta. :(

   Poista
 3. Moi! Minä kuulun heihin, joka antaa omien lasten leikkiä kaverin/pienen kaveriporukan kanssa ulkona. En pidä itseäni välinpitämättömänä vanhempana silti,vaan oikeastaan pidän itseäni ihan hyvänä vanhempana. Meillä on nuorimmainen päikyssä n. 9 lapsen ryhmässä joka arkipvä. Tämä syystä että meillä etätöiden tekeminen kotona olisi mahdotonta, jos täällä olisi kotikoululaisten lisäksi vielä yksi turhautunut viskari. Jos hänet otettaisiin kotihoitoon, täytyisi toisen aikuisen jäädä palkattomalle, jolloin taas perheen talous joutuisi koville. Tuntuu aika älyttömältä kieltää koululaisilta kaikki kaverikontaktit, kun pikkusisko 'altistuu' päikyssä 5pv/vko. Ympärillä on paljon näitä perheitä, jotka eivät anna lastensa olla missään lähikontaktissa kavereiden kanssa. Suon sen heille kaikin mokomin. Mielestäni me, jotka emme suostu täyteen eristäytymiseen, emme kuitenkaan vaaranna heitä. Ne lapset, jotka leikkivät ulkona toistensa kanssa, vaarantavat vain toisensa, eivät heitä jotka ovat omissa kodeissaan.
  Itse suhtaudem tähän todennäköisyyslaskennalla; millä todennäköisyydellä tuo kotikoululainen tuolla takapihalla kaverinsa kanssa treenatessaan saa koronan, kun kummankin lapsen perheen kontaktit muuhun maailmaan on tällä hetkellä suht vähäistä. Suhtaudun tähän myös erittäin realistisesti - korona on tullut pitkäksi aikaa. Ei tämä tauti tule tästä maailmasta katoamaan vuosiin. Vaikka joka ainoa suomalainen kököttäisi kotona 2 kk, niin jossain vaiheessa maan rajat on pakko aikaista ja ihmiset päästää liikkumaan muihin maihin. Kuinka pitkäksi aikaa nämä perheet aikovat eristäytyä, mietin. Koronan voi hyvin saada vielä kesälläkin. Aikovatko nämä eristäytyvät perheet pysyä kotona ja omissa porukoissa syksyyn asti? Ja mitäs sitten, koronan voi saada vielä syksyllä. Jos tautitapaukset yleistyvät Pirkanmaalla, meillä tullaan varmasti harkitsemaan päikkyläiset ottamista kotihoitoon, ja mietitään uudelleen kaverikontaktien rajoittamista lisää, mutta tällä hetkellä tilanne ei minusta vaadi sellaisia toimenpiteitä. Mieluummin minä tässä tilanteessa yritän ylläpitää niin normaalia elämää kuin se tässä tilanteessa on mahdollista, ja opetan lapsille keinoja minimoida tartunnan saamisen mahdollisuutta, sillä niitä taitoja me tarvitsemme vielä, ja ehkä jopa erityisesti sitten, kun nämä rajoitteet jossain vaiheessa puretaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon alkuun mainitsinkin, että "Tällä hetkellä pitäisi välttää kaikenlaista kanssakäymistä ihmisten kanssa, mikä ei ole välttämätöntä." Tottakai edelleen joidenkin on välttämätöntä käydä työssä ja laittaa lapset päivähoitoon tai kouluun 1.-3. luokan oppilaita. Silloin käsitän tämän olevan välttämätöntä.

   Jokainen perhe tekee viime kädessä omat ratkaisunsa siihen saakka, kun se on mahdollista. Totta, että korona on tullut mahdollisesti jäädäkseen, mutta mitä enemmän pelaamme aikaa, sen parempi.
   Tällä hetkellä on tärkeää jarruttaa koronan leviämistä, jotta terveydenhuolto ei kuormittuisi. Suurin osa tapauksista jää testaamatta ja näin ollen tarkkaa tietoa sairastuneista ei ole. Virus tarttuu helpommin kuin moni arvaakaan.

   Itsekin elän perheeni kanssa päivän kerrallaan, enkä osaa sanoa miten pitkään tämä eristys kestää. Niin kuin ei tiedä meistä kukaan. Mitä enemmän aikaa kuluu sitä suuremmalla todennäköisyydellä myös löydetään yhä perempia tapoja hoitaa.

   Nämä ei kuitenkaan toteudu mikäli kaikki ei pyri noudattamaan suosituksia ja ohjeistuksia.

   Poista
 4. Me ollaan hyvin poikkeusellisessa olosuhteissa tällä hetkellä. Tässä tilanteessa on vaikea sanoa kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Päivä kerrallaan ja kyllä elämä kantaa! Me selvitään tästä tilanteesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti selvitään 💪
   Maailma on selvinnyt paljon pahemmistakin tapahtumista. Eikä tavoitteeni ylipäätään ollut saattaa näitä asioita oikea-väärä - asetelmaan. Halusin tuoda tähön kirjoitukseen sellaisen vanhemman näkökulman, joka ei toistaiseksi ole valinnut totaalieristäytymistä omassa perheessä, ja erityisesti sen, että kyseessä on juurikin läpi ajateltu ja pohdittu valinta (jota puntaroidaan päivittäin valmiina muuttamaan valintoja tilanteen mukaan) eikä välinpitämättömyys itseä tai muita kohtaan, tai halu kapinoida valtiovaltaa vastaan.

   Poista
 5. Elämme hyvin poikkeuksellista aikaa ja jokainen varmasti kaipaa selkeyttä,niin ohjeistuksiin, käytäntöihin kuin siihen, mitä vielä tulee tapahtumaan.
  Itse olen päättänyt ottaa päivän kerrallaan, turhia panikoimatta mutta toki myös turhia riskejä vältellen. Tärkeimpänä näen nyt pyrkimyksen nähdä tämän epidemian mukanaan tuomat hyvät asiat, kuten oravanpyörän hidastumisen ja sitä kautta vaikkapa lisääntyneen ajan perheen kesken.

  VastaaPoista