SOCIAL MEDIA

sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

Älä kommentoi ulkonäköä


Jos lähtökohtaisesti meistä jokainen on erilainen, niin mikä määrittelee sen kuka on vääränlainen? Meistä jokainen on täysin omanlainen, eikä toista täysin samanlaista löydy. Meillä jokaisella on erilaiset kasvonpiirteet, vartalonmuoto, pituus jne. Missä vaiheessa joku on sitten keksinyt, että jollain olisi vääränlainen keho?

Olisiko jo aika päästä pois tällaisesta ajatusmallista? Kauneus on katsojan silmissä, mutta se mitä mieltä olet jonkun toisen kehosta, ei oikeuta sinua sitä kommentoimaan. Kehuksi tarkoitettu kommentti voi saada myös aikaan erilaisen reaktion, kuin millaiseksi sen olit ajatellut. Se voi myös tuntua loukkaavalta. Esimerkiksi, -Sulla on ihana, pieni pömppömaha. Vaikka se olisi juuri sellainen sinun mielestäsi, se ei välttämättä ole sitä kommentin saajalle. Joten parempi jättää kommentit kokonaan sanomatta.

Monesti, kun itselläni on ollut hyvä olla oman kehon kanssa, on jostakin sitten tullut kommentti. Oletpa lihonut, hyi miten laiha olet, läski, anorektikko, isot korvat, väsyneet silmät, roikkuvat silmäluomet, iso perse, jne. Tässä vain muutama kommentti, joita olen itse kuullut elämäni aikana. Oli niin tai näin, niin aina tuntuu olevan väärinpäin. Tuttua? Tällöin alkaa myös itse pohtimaan enemmän kommenttia ja se jää mieleen. Tarpeeksi usein, kun saa vielä samanlaisia kommentteja voi niihin alkaa jo itsekin uskomaan tai vahvistaa entisestään omaa epävarmuutta.

Tämä voi johtaa syömishäiriöihin tai muihin mielenterveys ongelmiin, itsetunnon laskuun, kehon radikaaliseen muokkaukseen, kirurgisiin toimenpiteisiin jne. Kommentti voi olla jollekin vain yksi sana, mutta pahimmillaan se voi olla jollekin se viimeinen.

Olen monesti miettinyt, että mikä saa ihmiset kommentoimaan muiden ulkonäköä? Tavanomaisia ja neutraaleja kehuja on mukava saada välillä, kuten kauniisti laitetuista hiuksista. Sitten taas kommentit -hyvä perse ja kivat tissit, on sellaisia, joita pidän todella epämiellyttävinä ja vastenmielisinä. Itse koen ne myös, jopa loukkaavina. Tällaiset kommentit saavat myös itselläni traumakokemukset pintaan hyvin vahvasti. Takaumat vaikeuttavat normaalia elämää ja vaikuttavat mieleen pitkänkin aikaa.

Kovinkaan moni ei tunnu ymmärtävän kuinka paljon ulkonäön kommentointi voi saada aikaan pahaa. Monesti olen myös ajatellut, että miksi muiden ulkonäkö tuntuu olevan kaikille niin tärkeää, että siihen pitää puuttua? Jokaisen tulisi keskittyä siihen omaan hyvään oloon, omassa kehossaan ja mielessään. Miksi edes tuhlata aikaa muiden kyttäämiseen, "vikojen" etsimiseen ja kommentointiin.

Kesän lähestyessä moni alkaa stressaamaan vaatteiden vähentämistä ja rannalla käymistä. Osa ei käy rannalla ollenkaan. Tämä on ollut tuttua myös itselleni, eikä siinä ole ollut kyse siitä minkä kokoinen olen milloinkin ollut. Sillä ei ole ollut mitään merkitystä. Kun olen ollut todella hoikka, olen tuntenut itseni yhtä epävarmaksi kuin kymmeniä kiloja painavempana. Häpeä ja epävarmuus on omassa mielessä, ei kehossa.

Nykyisin, neljän lapsen raskauden jälkeen kehoni ei ole joidenkin mielestä ehkä kauneimmillaan, mutta itse olen tyytyväisempi kuin koskaan aiemmin. Tiedän kyllä omat "virheeni", mutta ne eivät kerro minusta ihmisenä kaikkea. Olemme paljon enemmän, kuin pelkkä ulkokuori. Eletty elämä näkyy meissä kaikissa ja saa näkyäkin. Sinä päätät milloin sinulla on hyvä olla omassa kehossasi tai milloin haluat sitä muuttaa. Se ei ole kenenkään muun asia kommentoida.

Seuraavan kerran jos mielesi tekee kommentoida toisen ulkonäköä, mieti olisiko sittenkin parempi vain olla hiljaa.

Oletko sinä joutunut kommentoinnin kohteeksi ulkonäkösi vuoksi? Tai onko sinulle ollut tapana kommentoida muita?


Seuraa somessa:


5 kommenttia :

 1. Olen itse joutunut ilkeiden kommenttien kohteeksi nuorena ihottumani takia. Aikuisena en ole juurikaan saanut kommentteja. Itse kyllä tosi varovasti kommentoin ihmisten ulkonäköä.

  VastaaPoista
 2. Otit esiin tärkeän asian. Jokaisella pitäisi olla rauha elää ja olla juuri sellaisena kuin on.

  VastaaPoista
 3. Varmaankin kaikki ovat joskus joutuneet. Mun mielestä on ihan hyvä lähtökohta sanonta "jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole hiljaa". Suomalaisten pitäisi kyllä oppia kehumaan toisia ja ennen kaikkea ottamaan niitä kehuja vastaan!

  VastaaPoista
 4. Nyt varsinkin kun on somessa, saan kommentteja ulkonäöstäni. Lähinnä painosta, iästä sekä vinoista hampaistani, joita en meinaa oikoa.

  VastaaPoista
 5. Hei Marjut ja kiitos kannanotosta! Tällaisia kirjoituksia tarvitaan enemmän.

  Minuakin häiritsevät kommentit perseestäni tai tisseistäni, ihan kun minä voin asialle mitään kokoon tai muotoon nähden. On mitä on ja piste. Mulla on itse asiassa aikamoinen bitch-maine sen takia, että kommentoin takaisin samalla mitalla. Siis, suoraan päin naamaan.

  Some on kaksiteräinen miekka, kun puhutaan kehonkuvasta. Olen sitä paljon pohtinut ja oppinut etsimään itsestäni virheitä, koska se on välttämätön taito, jos haluaa osallistua keskusteluun naisporukassa. Olemme osittain itsekin syyllisiä tähän ilmiöön (https://viaperasperaadastra.com/2020/12/10/kardashian-efekti-ja-vaaristynyt-kehonkuva/), eli kuten yleensäkin, jodumme aloittamaan itsestämme.

  Muuten, sä kirjoitat "Tiedän kyllä omat "virheeni", mutta ne eivät kerro minusta ihmisenä kaikkea". Toivottavasti et ajattele kuitenkaan, että sinussa on jotain virheellistä tai väärä. Eihän ihmisiä voi verrata toisiinsa eikä ole olemassa mitään sellaista yleispätevää mittaa, jonka mukaan ihmisiä voi luokitella priima ja sekunda yksilöihin.

  Olet ainutlaatuinen ja kaunis sellaisena kuin olet. Elää sen kanssa 😁

  VastaaPoista