SOCIAL MEDIA

sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Elämyksellinen Mustion Linna


Sisältää mainoslinkkejä.

Mustion Linna sijaitsee Länsi-Uudellamaalla, Raaseporin kaupungissa. Kartanohotelli Mustion Linnan historialliset hotellirakennukset sijaitsevat luomoavassa Linnan puistossa, minkä läpi virtaa Mustion joki. Hotellihuoneiksi kunnostetut 1800-luvun alun rakennukset olivat ennen rautaruukin työläisten sekä palvelusväen asuntoja. Kaikkiaan hotellissa on 31 kahden hengen huonetta, 7 yhden hengen huonetta sekä 1 vanhaan muuntajaan rakentunut kaksikerroksinen sviitti aivan joen rannalla.

Mustion Linna on yksi Suomen tunnetuimpia kartanoita yli 200-vuotisella kiehtovalla historialla. Linna rakennettiin vuosina 1783-1792 Magnus Linder II toimesta. Rakennus on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus ja se edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin, kun taas sisustus on kokonaan kustavilainen.


Mustion Linna on Linder suvun yksityisessä omistuksessa. Kartano on säätiöity Magnus Linderin kuoleman jälkeen ja on museoviraston valvonnassa. Päärakennus toimii nykyään museona ja siihen on mahdollista tutustua ainoastaan oppaan kanssa. Linnan opastetulla kierroksella kuulet Linnan historiaan liittyviä mielenkiintoisia henkilötarinoita Linnan ja alueen historian lisäksi. Linnan opastettu kierros on todella kattava ja mielenkiintoinen. Kierros kestää noin tunnin.
Päärakennuksen mielenkiintoisimmat kohteet ovat parkettilattiat, erityisesti neljästä eri puulajista tehty patruunan työhuoneen lattia ja toisessa kerroksessa sijaitseva vierashuone, "kuninkaan huone" jossa yksi kuningas (Kustaa III) ja kaksi tsaaria (Aleksanteri I ja Aleksanteri II ovat levänneet.

Eräs Mustion Linnan loistokkaimmista aikakausista oli Hjalmar Linderin aikana, 1900-luvun ensimmäisinä vuosina. Hän omisti maata 64 000ha ja osti yhden Suomen ensimmäisistä autoista vuonna 1902. Hjalmar Linderin vieraina Mustiolla ovat olleet mm. Jean Sibelius ja Louis Sparre.

Puista päärakennusta ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista. Puisto rakennettiin alunperin barokkityyliin vuonna 1787, mutta Fridolf Linder uudisti puiston 1800-luvun lopussa englantilaistyyliseksi puistoksi. Hän istutti puistoon monia eksoottisia, Suomessa epätavallisia puita ympäri maailmaa. Nykyään puisto tarjoaa rauhaa sielulle kiemurtelevine polkuineen, huvimajoineen ja siltoineen, sekä patsaineen.

Puisto ja linna sijaitsevat lähellä vanhaa Mustion ruukkikylää, jonka historia ulottuu ruukkiteollisuuden alkuaikoihin 1500-luvun lopulle. Monet perinteiset okrankeltaiset ja punamultaiset rakennukset ovat peräisin rautaruukin ajoilta.


Me majoituimme perheen kanssa yhden yön pikkutuvassa. Tämä viehättävän vanhanaikainen, perinteinen punainen tuparakennus oli aikoinaan kahden työläisperheen koti. Nykyään pikkutuvassa on neljä ihastuttavaa, talonpoikaisromanttista hotellihuonetta. Kahdessa näistä on takka. Takalliset huoneet on tilavia, joihin sopii useampikin lisävuode.

Illaksi meille oli varattu pöytä Mustion Linnankrouvista, mikä sijaitsee entisessä vaunuvajassa Mustionjoen rannalla. Tämä uusgoottilainen rakennus on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Suuri takka ja takorautaiset kattokruunut luovat ravintolaan ainutlaatuisen tunnelman.

Ruoka on huolella suunniteltu ja intohimolla valmistettu. Jokaisen annoksen takaa löytyy näkemystä elämästä, nautinnosta ja ilmaisun voimasta. Keittiön meininki on dynaaminen, riehaantuen välillä tekemisen ilosta ja samalla jokainen työntekijä ottaa itsensä ja työnsä vakavissaan. Ruoka on heille ilmaisuvoimainen tapa koskettaa tunteita.

Aamiainen tarjoillaan myös Linnankrouvissa. Aamiaiseksi leipuri leipoo tuoretta spelttileipää ja puuron hiutaleet tulevat tietysti Mustion omasta myllystä, joen toiselta puolelta. Tarjolla on myös mm. paikallisia juustoja, Sålgordin tilan luomumunia ja Saaristolaiskinkkua Pohjasta.

Menu vaihtelee sesongin ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan.

Koko perheelle tarjoiltiin neljän ruokalajin illallinen, Menu Signature.
Menu on täynnä erilaisia makukokonaisuuksia. Tuttuja herkullisia makuja, mutta jokaisesta annoksesta kuitenkin löytyi aina positiivista yllätyksellisyyttä. Se tekee menusta todella mielenkiintoisen ja erilaisen. Esillelaittoon on todella panostettu. Jokainen annos tarjoiltiin tyylikkäänä, harkiten ja huolella koottuina, jokaista ykstyiskohtaa myöten. Sen lisäksi, että ruoka on herkullista, arvostan suuresti, että myös esillelaittoon on panostettu. Se on aina iso osa ravintolakokemuksen elämyksellisyyttä.

Ravintola on kiehtova ja tyylikäs. Tunnelma on miellyttävän rento. Asiakaspalvelu on todella ammattimaista ja ystävällistä.

Kokonaisuutena todella onnistunut illallinen.


Majoitus historiallisissa rakennuksissa ja näin lumoavassa ympäristössä on todella elämys. 
Niin upea paikka, että aivan sanattomaksi menee.

 Mustion Linna ja Linnankrouvi, iso kiitos♡
Lähetä kommentti