SOCIAL MEDIA

torstai 31. toukokuuta 2018

Lapsen huono käytös johtuu pahasta olosta. Väkivalta ei ole ratkaisu.


Eikö sun lapsella ole käytöstapoja? Etkö osaa kasvattaa lastasi? Tuollaisia niistä tulee kun ei ole kuria. Sietäisivät saada selkäänsä.

Tällaisia sananparsia välillä saa lukea keskusteluista joissa puidaan lasten huonoa käytöstä.

"Jos vanhemmat eivät ole syypäitä lastensa huonoon käytökseen niin kuka sitten?
Turpaan pitäisi antaa tuollaisille".

Mitä helvettiä? Sinä aikuinen ihminen joka olet sitä mieltä, että lapsi ansaitsee saada turpiinsa huonosta käytöksestä, mitä helvettiä päässäsi mahtuu liikkua?

En pysty käsittämään minkä takia joku kuvittelee, että lasta pitäisi rangaista väkivallalla. Yleensä lapsi joka "käyttäytyy huonosti" kantaa useimmiten huonoa oloa tai surua jostakin. Kuinka väärältä kuulostaakaan, että se joka kärsii jo valmiiksi saa sitten vielä sen päälle selkäsaunan.

Yleensä "huono käytös" on avunpyyntö. Jos lapsi tai nuori ei ymmärrä pahaa oloaan tai edes sitä mistä se juurtaa, on sitä mahdoton lapsen yrittää edes käsitellä. Jollain tavalla se paha olo vain on päästettävä ulos. Yleensä se ilmeneekin huonolla käytösellä. Se on tapa jolla pahaa oloa yritetään saada ulos.

Aikuiset monesti tässä kohden turvautuu päihteisiin. Lapsi ei. Osa nuorisosta ehkä.

Sen sijaan, että pahasta olosta rangaistaan olisi paljon parempi yrittää selvittää mikä lapsen mieltä painaa. Välillä se vie aikaa, mutta kun jaksaa jutella ja olla läsnä niin useimmiten alkaa löytymään mikä harmittaa tai surettaa. Tätä kautta löytyy syy "huonoon käytökseen".

Syynä voi olla kiusaaminen koulussa tai päivähoidossa. Jokin asia mikä on askarruttanu jo pidemmän aikaa. Se voi olla pelkoa jostakin. Kasvamisen kipuilua tai mietteitä tulevaisuudesta.

Itse en usko tahalliseen huonoon käyttäytymiseen vaan siihen, että sille löytyy aina jokin syy. Vaikka välillä omiinkaan vitutuksiin ei muka syytä löydy niin kyllä ne sieltä aina löytyy ennenpitkään kun kaivelee. Joskus voi mennä päiviä tai viikko. Jotkut asiat ymmärtää jälkeenpäin paremmin kuin silloin kun on paha olla ja tilanne päällä.

Huonoin vaihtoehto todellakin on, että aletaan suinpäin rankaisemaan. Siinä kärsii myös luottamussuhde lapsen ja vanhemman välillä. Avoin suhde lapseen on avainsana. Se, että kaikesta voi ja saa puhua. Valehtelu on meillä se mitä ei suvaita. Jos vaadit lapselta täyden rehellisyyden, muista myös itse olla luottamuksen arvoinen etkä heti rankaise kun lapsi kertoo asioitaan.

En tietenkään tarkoita sitä, että saa tehdä mitä vain kunhan on rehellinen. Toki säännöt on ja tarvittaessa myös rangaistaan. Tärkeää on kuunnella lapsen tai nuoren näkemys ja mikä siihen on johtanut. Sen jälkeen hyvässä hengessä miettiä jatkoa ja jos koet tarpeelliseksi antaa rangaistuksen. Koululaisen kohdalla se voi olla pelipäivien menetys, kotiaresti tms.

Älä kuitenkaan ylireagoi mielivaltaisesti rangaistuksen kanssa. Väkivallan käytölle tulee aina olla nollatoleranssi.

En käsitä, että miten vielä tänäkin päivänä jotkut uskovat ruumiilliseen kurittamiseen ja kokevat sen olevan sallittua. Oli se sitten lyömistä, tönimistä tai hiuksista tukistamalla niin se on aina väkivaltaa.
Siitä ei pääse yli eikä ympäri ja jo yksikin kerta on liikaa.

Jokainen kerta myös tuhoaa sinun ja lapsesi välistä luottamusta. Jos sinua on kasvatettu väkivallalla niin se ei tarkoita, että olet oikeutettu samaan oman lapsesi kohdalla. Haluatko siirtää tämän ongelman ja antaa vielä omankin lapsesi kärsiä.

"Useat sanoo, että ei minuun ainakaan ole vaikuttanut millään lailla kun minua on kuritettu lapsena.
En minä siitä mitään traumoja saanut".

Voin sanoa, että olet väärässä. Jokainen kerta vaikuttaa vaikket itse sitä tiedostaisikaan. Et ehkä vain osaa yhdistää asioita. Se voi vaikuttaa koko elämän eri osa-alueisiin tavalla tai toisella. Kaikki se mitä koet elämässä hyvässä sekä pahassa, se kaikki tekee sinusta sen mitä olet tänä päivänä.

Tuskin arjessasi läväytät jokaista jonka koet käyttäytyvän huonosti sinua kohtaan,
niin miksi tekisit niin omalle lapsellesi.

Kaikilla on huonoja päiviä, niin aikuisilla kuin lapsillakin. Se on täysin inhimillistä.
Huonosti käyttäytyvä lapsi tarvitsee sinua. Kuuntele, välitä ja auta. Älä rankaise.

-Marjut-

Löydät minut facebookisata:
Art LilyKristin I M.Hartikainen

Seuraa instagramissa:
@m.hartikainen

YouTube:
Art LilyKristin I M.Hartikainen

1 kommentti :