SOCIAL MEDIA

lauantai 22. joulukuuta 2018

Alkoholi ei kuulu lapsiperheen jouluun


Vuosien ajan on käyty keskustelua kuinka vanhemman alkoholin käyttö vaikuttaa lapseen. On todella hienoa, että keskustelua käydään paljon, mutta edelleen mielipiteet poikkeavat paljonkin toisistaan.

Useimmat vanhemmat ovat yhtä mieltä siitä ettei alkoholia pidä nauttia humalaan asti mikäli huollettavana on lapsia. Toiset ovat sitä mieltä, että toinen vanhemmista voi juoda itsensä humalaan mikäli toinen vanhempi pysyy selvänä. Sitten on myös niitä vanhempia jotka juovat kumpikin yhtä aikaisesti enempi tai vähempi lasten läsnäollessa.

Alkoholi kuuluu vahvasti suomalaiseen kulttuuriin ja enemmän pahassa kuin hyvässä.

Keskustelua on käyty myös sen puolesta, että lapselle voitaisiin antaa hyvä malli alkoholin käytöstä vanhempien toimesta. Esimerkiksi nauttimalla lasi tai pari viiniä ruoan kanssa tai juoda saunaolut. Eli antaa malli maltillisesta käytöstä.

Olen samaa mieltä asiasta, että alkoholista todellakin pitää puhua lasten kanssa. Lapsi myös oppii mallikäyttäytymisestä hyvin paljon niin vanhempien kuin muunkin ympäristön toimesta.

Hyvin paljon on myös lapsen iällä merkitystä kun mietitään mitä ja koska alkoholista lapselle puhutaan. Miksi pienen lapsen vanhempi edes ajattelisi, että pieni lapsi tarvitsee mallia juomiseen. Itse olen sitä mieltä, että tuolla ajatuksella ennemmin uskotellaan vain itselleen ja muille sitä, että on ok. juoda lasten seurassa.

Mitä pienempi lapsi sitä vähemmän lapsi tarvitsee minkäänlaista esimerkkiä juomisesta. Tällä tarkoitan juuri sitä vanhemman antamaa esimerkkiä juomalla itse. Alkoholista voi keskustella paljonkin esimerkiksi esiteinin ja sitä vanhemman lapsen kanssa vaikka itse ei joisikaan.
Lapset huomaavat paljon asioita ympäristöstään ja kyselevät myös itse heitä askarruttavia asioita.

Vaikka itse tuntisit ettet muutu yhden tai kahden lasillisen nautittuasi voit olla väärässä.
Pieni vauvakin jo huomaa muuttuneen tuoksun ja on herkkä tuntemaan pienenkin muutoksen tutun ja turvallisen vanhemman käytöksessä. Muuttunut puheääni, kosketus ja tapa jolla käsittelet vauvaa hoitotilanteissa aiheuttavat levottomuutta ja turvattomuuden tuntua pienessä ihmisessä.

Vaikka tuntisit olosi normaaliksi se ei välttämättä tunnu normaalilta lapsesta.
Moni ei ymmärrä kuinka jo mitättömiltä tuntuvat asiat voivat vaikuttaa lapseen. Lapsi kokee hyvin voimakkaasti aikuisessa tapahtuvat muutokset. Lapset ja nuoret saattavat kokea jopa pelkoa vaikka vanhemmat omasta mielestään käyttävät alkoholia kohtuudella.

En ole koskaan käsittänyt miksi suomalaisessa kulttuurissa jokainen juhla tuntuu olevan syy nauttia alkoholia.  Joulu on juhla jota monet lapset odottavat koko vuoden ja jouluista jäävät muistot kantavat pitkälle aikuisuuteen, jopa loppuelämän.

Tässä kohden joku saattaa jo ajatella ettei pieni lapsi mitään muista, etenkään vauva.
Väärin. Meillä jokaisella toimii myös kehomuisti vaikka mieli ei muistaisikaan ja jokainen kokemus niin hyvät kuin huonot säilyvät meissä aina.

Alkoholi ei ole koskaan kuulunut minun jouluun. Omat vanhempani eivät koskaan käyttäneet alkoholia lasten seurassa ei edes sitä yhtä lasillista.

Tässä kohden voin kyllä sanoa, että mallioppiminen omilta vanhemmiltani on toteutunut omalla kohdallani. Itsekään en ole koskaan juonut alkoholia lasten seurassa.

Miten sinä käytät alkoholia lasten seurassa?


-Marjut-


Blogini löydät facebookista:
Art LilyKristin I M.Hartikainen

Seurata voit myös instagramissa:
@m.hartikainen

YouTube:
Art LilyKristin I M.Hartikainen



7 kommenttia :

  1. Itse olen tuttavapiirissäni huomannut, että mitä kielteisemmin kotona suhtaudutaan alkoholiin, sitä enemmän, aikaisemmin ja humalahakuisemmin nuoret juovat. Sen sijaan sellaisissa perheissä kun omani, jossa alkoholi on aina kuulunut kohtuudella rentoutumiseen ja juhlaan, ei ongelmia ole ollut. Tekemällä alkoholista paha mörkö tehdään enemmän haittaa kun hyötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komppaan Vivveä! Olen itse kasvanut perheessä, jossa vanhemmat on ryypänneet enemmän kuin tarpeeksi, myös jouluisin. En koskaan halua laittaa lapsiani kokemaan koskaan samaa, jonka olen joutunut itse käymään läpi, mutta meillä alkoholista ei tehdä myöskään mörköä ja 1-2 lasillista ruokailun yhteydessä jouluna on täysin ok.

      Poista
    2. Kiitos kommenteista :)
      Tekstissäni halusin tuoda esille sitä kuinka alkoholin käyttö voi vaikuttaa lapseen vaikka suoranaista vahinkoa et näkisikään. Moni kokee, ettei lasi tai pari vaikuta lapseen millään lailla ja halusin herätellä ajattelemaan asioita myös lapsen näkökulmasta. Alkoholi vaikuttaa meihin jokaiseen hieman eri tavoin. Se missä yksi humaltaa jo yhdestä, vaatii se toisen kohdalla useamman annoksen humaltuakseen.

      Mukavaa joulun aikaa teille molemmille <3

      Poista
  2. Tällä katsannolla mm. Ranska, Italia ja Espanja on viinin tuhoamia lapsia täynnä, kummallista?

    Alkoholin demonisointi pitäisi saada lopetettua kokonaan, koska se on ainoa tapa jolla siihen voidaan suhtautua normaalisti. Yhtälailla se hoitava vanhempi on väsyneenä erilainen, haisee erilaiselta syötyään vaikka intialaista ruokaa. Tai valkosipulia . Ei lasillinen, kaksi viiniä sen kummempi ole.

    Ja nyt en tarkoita, että olisi ok vetää naamarit. Se ei ole ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asioiden esiintuominen ei ole demonisointia. Itse kannatan myös terveellisiä elämäntapoja enkä alkoholista löydä mitään mitään terveyttä edistävää asiaa. Miksi päihteen käyttö tai joissakin tapauksissa jopa ihannointi pitäisi siis normalisoida lasten silmissä. Nykyään yhä useampi valitsee olla juomatta alkoholia ja/tai ovat valinneet alkoholittoman vaihtoehdon tilalle. Mikä on hyvä monestakin syystä.

      On totta, että kaikki mitä lapsen ympärillä tapahtuu, vaikuttaa häneen. Jokainen ihminen tuntee väsymystä ja erilaisista tunnetiloista johtuen olemus voi muuttua, mutta ne ovat osa ihmisen normaalia biologiaa.

      Mielestäni on todella huono ohje yleisesti annettavaksi, että 1-2 lasia ei vaikuta. Jo yksikin voi vaikuttaa. Jokainen meistä ei reagoi alkoholiin kuin ei mihkään muuhunkaan samoin.

      Kiitos kommentistasi ja mukavaa joulunaikaa :)

      Poista
  3. Yhdyn kyllä aiempien kirjoittajien kommentteihin. Hyvä tai huono vanhempi voi olla niin monella tapaa. Jos alkoholista tehdään peikko, niin varmasti se on suurempi paha kuin lasi kaksi joskus nautittuna. Alkoholismi tai huumeiden käyttö on sitten jo ihan eri asia. Toki silloin kannattaa pitäytyäkin ilman, jos on taipumusta jäädä koukkuun.

    VastaaPoista
  4. Olen huomannut saman, että mielipiteet vaihtelee. Itse olen samaa mieltä kanssasi. Harmi, että vieläkin monessa perheessä tämä näkyy ongelmaksi asti. Hyvää on, että apua päihdeongelmaan saa nykyisin hyvin.

    VastaaPoista