SOCIAL MEDIA

perjantai 28. joulukuuta 2018

Vaihtuu se vuosi ilman ilotulitteitakin


Vuosi vaihtuu pian ja moni juhlistaa vuoden vaihtumista kuten myös meidän perhe.
Ilotulitteet ovat olleet aina osa uuden vuoden juhlintaa. Ilotulituksia on järjestetty ammattilaisten toimesta isolle yleisöllä, mutta ilotulitteita on voinut ostaa myös itse käytettäväksi.

Ilotulitteiden myynti on jo alkanut ja jatkuu uuden vuoden aattoon saakka. Niitä ei myydä alle 18 vuotiaille, mutta moni alaikäinen niitä kuitenkin saa käsiinsä tavalla tai toisella. En sano, että aikuiset ihmiset välttämättä toimisivat aina sen esimerkillisemmin ilotulitteiden kanssa kuin nuoretkaan, mutta joka tapauksessa ilotulitteiden aiheuttamat haitat ja vammat liittyvät useimmiten kuluttajakäyttöön. 

Ilotulitteita käytetään myös päihtyneenä jolloin riskit nousevat monin tavoin. On myös niitä jotka käyttävät ilotulitteita tahallaan väärin. Esimerkiksi vuosi sitten kaksi alaikäistä nuorta ampuivat tahallaan tytärtäni ja hänen ystäväänsä kohti ilotulitteilla. Lapset ja nuoret eivät välttämätä ymmärrä kuinka vaarallisia ilotulitteet voivat olla. Kuvitelma siitä ettei juuri itselle mitään voisi tapahtua on varsin suuri monestikin nuorilla jolloin saatetaan olla liiankin varomattomia.

Iso osa vammojen saaneista on myös heitä jotka ovat sivullisia katselijoita eikä aina vain he jotka niitä käsittelevät. Aina sattuu myös vahinkoja.

Ilotulitteet roskaavat paljon luontoa. Entäs sitten ne luontoon jäävät ilotulitteet jotka eivät syttyneetkään tai toimineet oikealla tavalla ja ne jätetään luontoon. Siinä on yksi suuri huoli itsellä kun lapset niitä löytävät pihalta ja alkavat niitä tutkia. Mitä kaikkea siitä voi seurata kun se räjähtääkin lapsen käsissä suoraan kasvojen edessä.

Vaikka kuinka tästäkin aina lapsiani valistan, ei se huoltani poista. 

Monesti olen todistanut myös tätä, että ilotulite ei toimikaan ja mennään sitten lähemmin asiaa tutkimaan. Sitten se räjähtääkin hieman viiveellä juuri silloin kun ollaan siinä vieressä tai ilotulite on otettu käteen.

Paljon puhutaan myös eläinten puolesta, niin lemmikkien kuin luonnonvaraistenkin.
Eikä suotta, ilotulitteet voivat aiheuttaa useiden päivien stressiä eläimissä.

Haluan kuitenkin nostaa esille sen, että on myös lapsia jotka pelkäävät ilotulitteiden kovaa pauketta sekä välähdyksiä. On lisäksi kaikenikäisiä ihmisiä jotka eivät myöskään välttämättä kestä kovia ääniä, välähdyksiä sekä ennalta arvaamattomia aistimuksia joita ilotulitteet aiheuttavat.

Ilotulitteista aiheutuvat lyhytaikaiset korkeat hiukkaspäästöt pahentavat erityisesti astma- ja sydänsairauksista kärsivien oireita.

Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi myös tulipalo- ja omaisuusvahinkoja.

Monin tavoin voimme todeta ettei tavallisen kuluttujan käytössä ilotulitteista ole kuin suurimmaksi osaksi haittaa.

Aiempina vuosina ilotulitteet ovat kuuluneet meidän uuden vuoden viettoon, mutta eivät enää.
Mielummin suosin jatkossakin vain ammattilaisten järjestämiä ilotulituksia ja meille riittää hyvin omaan käyttöön tähtisadetikut.

Kuuluvatko ilotulitteet sinun uuden vuoden viettoon?

-Marjut-

Seuraa blogia facebookissa:
Art LilyKristin I M.Hartikainen

Seurata voit myös instagramissa:
@m.hartikainen

Instagram tililläni on nyt myös ARVONTA käynnissä 15.1.2018 asti!


YouTube:
Art LilyKristin I M.Hartikainen

2 kommenttia :

 1. Miten kuva liittyy ilotulitteisiin? Olisi mukavampi lukea postauksia jos kuvissa olisi muitakin juttuja kuin kirjoittaja tai kahvikuppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen mielipiteen kirjoittaja ja liittyy siltä osin. Käytän pääsääntöisesti omia (itse otettuja) kuvia blogissani sekä muualla mediassa ja viime vuosilta en löytänyt ilotulitus kuvaa tähän postaukseen. Ainoa kuva minkä löysin oli kuva tähtisadetikusta ja mieheni laittoi sen oman bloginsa kuvaksi niin en samaa viitsinyt käyttää.

   Pidän erityisesti myös asetelma kuvien otosta ja siksi se näkyy myös blogissani aika vahvasti. Aika kuvien ottoon on myös hyvin rajallista hektisen arjen keskellä. Tämäkin kuva on otettu itsenäisyyspäivänä.

   Poista