SOCIAL MEDIA

keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Olettamuksia ja totuuksia


Jokainen meistä tekee olettamuksia vaikka ei ehkä pitäisi, mutta niin se vain on. Toiset ottavat selvää olettamuksestaan kysymyllä, tai etsimällä tietoa. Joku uskoo tiukasti olettamukseensa ja kolmas ehkä antaa olla, unohtaa. Yleensä puutteellinen tieto tai väärinkäsitykset lisäävät olettamuksia etenkin toisista ihmisistä. 

Itse haluan ymmärtää. Se on asia, jonka vuoksi olen todella kiinnostunut erilaisista käyttäytymismalleista, tavoista tai vain olemuksesta. Tarkoituksena ei ole analysoida ketään vaan nimenomaan ymmärtää. Inhoan ylikaiken toisten asioiden puimista tuomiten tai syyttämällä ilman minkäänlaista käsitystä tai tietoa kyseisestä asiasta, saati ihmisestä. Monesti ihmisillä on tarve saada tai löytää syy asiaan kuin asiaan vaikka se ei pitäisikään paikkaansa. Se, että ymmärtää ei tarkoita samaa kuin hyväksyminen. On paljon asioita, jotka ymmärrän miksi joku niin tekee, mutta se ei tietenkään tarkoita, että se antaisi ikäänkuin luvan käyttäytyä miten tahansa.

Yksi tarina, jonka juuri luin, kertoo hyvin ihmisen olettamuksesta.

"Tytöllä oli käsissään kaksi omenaa. Hänen äitinsä tuli hänen luokseen ja kysyi, josko hän voisi antaa hänelle toisen omenoistaan.

Tyttö puraisi nopeasti ensin yhtä omenaa, ja sitten toista. Äidin hymy hyytyi, mutta hän yritti olla näyttämättä pettymystään. Tuon hetken jälkeen tytär antoi toisen omenan äidilleen ja sanoi: Tässä äiti, tämä on näistä kahdesta makeampi."

Mitä sinä oletit tätä lukiessasi? Itse huomasin alkuun ajattelevani, että tyttö ei haluisi antaa omenaa.
Olettamukseni meni täysin päinvastoin, kuin tyttö lopulta toimi. On lukuisia asioita, jotka saattavat näyttää joltain ihan muulta kuin ne on oikeasti tarkoitettu. Olettamukset saattavat helposti johtaa syytöksiin ja siihen, että ihminen tuomitaan aivan syyttä.

Oletko sinä tullut toisinaan väärinymmärretyksi tai onko sinua jopa syytetty pelkkien olettamusten vuoksi? Itse olen huomannut, että minulla on toisinaan tarve selittää jotakin asiaa hyvin pitkän kaavan kautta ja välillä jopa jankkaan samaa asiaa. Kyse on ehkä juuri siitä, että olen pelännyt väärinymmärretyksi tulemista. Siltä ei tietenkään voi aina välttyä, ja jokainen lukee, näkee ja ymmärtää asiat tavallaan ja toisinaan se voi olla jotakin ihan muuta kuin on alunperin tarkoitettu.

Blogeissa ja somessa on kiertänyt postauksia, joissa käydään läpi juuri lukijoiden ja seuraajien olettamuksia. Tämän innoittamana tahdoin myös lähteä tähän mukaan.

Haluaisinkin nyt kuulla teiltä lukijoilta, minkälaisen kuvan olette saaneet minusta? Millaisia olettamuksia teillä on? Mikäli saan useampia vastauksia, olisi tarkoitus tehdä myöhemmin postaus, jossa vastaan teidän olettamuksiin, niin katsotaan miten ne pitävät paikkansa. Avoimin mielin ja rohkeasti saa laittaa kommenttia tulemaan joko blogiin tai somessa viestein. En julkaise olettamuksien yhteydessä kenenkään nimiä tms.

Ihanaa ja aurinkoista viikkoa!

@m.hartikainen18 kommenttia :

 1. Olipas mielenkiintoinen näkökulma. Pisti todella miettimään. 👍🏻🙌🏼 Vielä en osaa laittaa sinusta mitään olettamuksia, koska olen ihan uusi lukija blogissasi. Mutta jatkan lukemista varmasti.

  www.vauva.fi/blogit/meidan-combo-susanna

  VastaaPoista
 2. Olettamuksista ei varmaan pääse kokonaan eroon, mutta on tosiaan hyvä muistutella välillä itseään pitämään mielen avoimena. Hyvä tuo tekstisi äiti/tytär esimerkki!

  VastaaPoista
 3. Aivan loistava alustus ja näitä olettamuksia on mielenkiintoista pohdiskella. Minulle on syntynyt sinusta sellainen kuva, että olet lämmin ihminen ja todella paneutunut sekä rakastava äiti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mira <3 Palaan näihin olettamuksiin, vastausten kera myöhemmin blogissa :)

   Poista
 4. Hei tää oli hyvä postaus, laitto ajattelemaan! Ei tosiaan pitäisi ikinä olettaa mitään, mutta ihmismieli vain on sellainen 😅

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen aihe. Olettamuksista emme valitettavasti pääse eroon. Meillä on niitä valitettavasti.
  Parempi pitää mieli avoimena, sitä varmasti yllättyy monen asian kanssa positiivisesti!

  VastaaPoista
 6. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus. Meillä kaikilla on jonkinlaisia olettamuksia toisistamme, eikä niistä pääse yli eikä ympäri, vaikka haluaisikin. Olen uusi lukija, joten en osaa muodostaa sinusta mitään kuvaa, mutta jään kyllä seurailemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni <3 Ihanaa saada uusia lukijoita ja seuraajia, tervetuloa mukaan <3

   Poista
 7. Olettamus on kaikkien mokien äiti.

  Olen saanut sinusta vahvan ja avoimen kuvan. Toki ymmärrän, ettei kukaan avaa täysin itseään netissä, mutta otat arkoja asioita esille <3

  VastaaPoista
 8. Jatkuvasti ihmiset olettaa kaikenlaista itsestäkin vain pelkän somen perusteella. Osa niistä on ihan OK, sillä tuon somessa vain tiettyjä asioita esiin. Jotkut taasen vetävät kokonaisen kuvan musta ja esim. mun huumorintajusta pelkän somen perusteella eivätkä sen takia halua tutustua lähemmin, mikä on mun mielestä vaan outoa. Ei kukaan tuo someen kaikkea :D

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
 9. Hyvä aihe. Olen itsekin joutunut väärinymmärretyksi olettamusten perusteella ja itsekin varmasti tehnyt omia johtopäätöksiä toisista ilman parempaa tietoa. Kannattaa tutkia, eikä hutkia. :) Sinusta en osaa sanoa muuta kuin, että vaikutat oikeudenmukaiselta ja hyvältä äidiltä/puolisolta, jolla on arvot kohdallaan.(Ja joka on selviytynyt suuresta menetyksestä.) <3
  Ihanaa kesää sulle, Marjut!

  VastaaPoista
 10. Valitettavasti blogisi ei ollut minulle entuudestaan tuttu joten en osaa tehdä sinusta minkäänlaisia olettamuksia, mutta todella hyvä kirjoitus ja itsekin pelkään usein tulevani väärinymmärretyksi ja tuppaan jankkaamaan samaa asiaa..

  VastaaPoista
 11. Tämä postaus laittoi kyllä ajattelemaan. Olen itse nopea tekemään oletuksia, vaikka olen hiljalleen pyrkinyt siitä eroon; antamaa ensin sen mahdollisuuden. Sinun blogiasi olen lukenut vain satunnaisesti, mutta sinusta on tullut aina sellainen lämmin, sydämellinen olo :)

  VastaaPoista