SOCIAL MEDIA

tiistai 29. tammikuuta 2019

#LempivaatteeniMilloin olet viimeksi pohtinut omaa kulutustasi tekstiilien osalta vai mietitkö sitä ylipäänsä ollenkaan? On todella pysäyttävää, että pelkästään Suomessa heitetään pois arviolta yli 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuosittain, eli suunnilleen 13 kiloa jokaista suomalaista kohden.

Tekstiiliteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuuden ala öljyn jälkeen. Pikamuoti on juuri sitä tiuhaan vaihtuvaa, halpaa ja huonolaatuista vaatetta, josta halutaan päästä eroon.
Itse en ole koskaan ollut trendien perässä juoksija vaan olen pyrkinyt juurikin siihen ettei vaate mene pois muodista ja suosinut enemmän ajatonta tyyliä. Tottakai välillä tulee trendejä joihin ihastun, mutta mietin kuitenkin aina sitä, että tulenko käyttämään vaatetta vaikka sen aika olisi ohi trendien maailmassa.

Itselläni ei ole koskaan ollut edes varaa juosta jokaisen trendin perässä ja aina on pitänyt tarkkaan harkita jokaista vaatehankintaa. Se on myös osaltaan opettenut vastuullisuutta. Myöskään siihen ei ole varaa, että vaate hajoaa nopeasti. Mikä onkaan inhottavinta vaatehankinnoissa kuin se, että ostat vaatteen joka on pilalla jo pienen ajan päästä ja taas pitäisi käyttää rahaa uuden saamiseksi. Aina ei ole varaa siihen laadukkaimpaan vaatteeseen, mutta kyllä edullisempienkin vaatteiden pitäisi kulutusta kestää huomattavasti paremmin kuin nykyisen pikamuodin.

Raha on se, mikä vie yrityksiä enemmän kuin mikään muu. Vaatteet tehdään kestämättömiksi ja tiuhaan vaihtuviksi trendeiksi, jotta ihmiset kuluttaisivat ja ostaisivat aina vain lisää ja näin yhtiöt saavat enemmän tuloja itselleen.

Materiaalivalinnoilla voi myös vaikuttaa vaatteen kestävyyteen. Esimerkiksi akryyliä sisältäviä vaatteita tai tekstiilejä en osta koskaan. Akryyliä käytetään usein esimerkiksi neuleissa. Akryyliä sisältävät tekstiilit nukkaantuvat jo usein ensimmäisessä käyttökerrassa, eikä mene kauankaan kun tekstiili on aivan nukan peitossa. Olen aina miettinyt minkä takia tällaisia edes tuotetaan, kun ne eivät kestä käyttöä. Raha. Mikäs muukaan.

Välillä on tosin hankala löytää esimekiksi pipoja joissa akryyliä ei olisi käytetty, ja välillä sellaisen olen sortunut ostamaan. Pipo on vielä sen verran pieni vaatekappale, että sen huolto on onneksi helppoa. Sitä ei tarvitse heittää pois nukkaantumisen vuoksi, vaan sitä voi huoltaa esimerkiksi nukanpoistokoneella. Mutta aina kun on mahdollista ostan myös ne pipot ilman akryyliä.

Mun lempivaate on sellainen mikä kestää aikaa, on monikäyttöinen ja helppohoitoinen.
Monet vaatteet mun kaapissa on monen vuoden takaa. Pari vuotta sitten laitoin eteenpäin vaatteita joista osa oli reilusti yli kymmenen vuotta vanhoja. Oli huvittavaa, että kaapissani oli yksi musta neulepaita jota olin käyttänyt yläasteikäisenä kun tapasimme ensimmäisiä kertoja nykyisen mieheni kanssa ja kun tiemme kohtasi jälleen 10 vuotta myöhemmin se sama paita oli kaapissani edelleen ja vielä senkin jälkeen usean vuoden.

Monesti mietinkin juuri tuota kyseistä paitaa, kuinka se onkaan säilynyt niin hyvin ja näytti edelleen niin hyvältä, että sen sai vielä laittaa hyvillä mielin eteenpäin suraavalle käyttäjälle.

Nykyään vaatteista luovutaan myös liian helposti. Syitä on monia. Ehkä siksi ettei ehditä, jakseta tai osata korjata vaatetta. Tietenkin jos kyseessä on jo valmiiksi huonolaatuinen vaatekappale, voi se olla ehkä hieman turhaa edes yrittää korjata.

Kun puhutaan lempivaatteista, voin sanoa, että kaikki mun vaatteet on mun lempivaatteita. En osta vaatteita joista saatan pitää vaan sen pitää kolahtaa heti. Jos vaate ei tunnu hyvältä sovitettaessa, en usko sen tunteen muuttuvan myöhemminkään. Tottakai saatan tykästyä johonkin pienellä viiveellä, mutta teen hankinnan vasta sitten, jotta se on oikeasti sellainen josta pidän. Myös vaatteen todellinen tarve sanelee paljon ostanko vaatteen vai en.

Kun vaatekaapissa on vain lempivaatteita, on silloin myös huomattavasti helpompi löytää päälle laitettavaa.

Huomioin vaate hankinnoissa aina myös sen mitä minulla on ennestään vaatekaapissa ja kuinka se sopii jo olemassa olevien vaatteiden kanssa. Mitä monipuolisempi käyttö vaatteella on, sen parempi. Jos se ei sovi vaatteiden kanssa, joita minulla on entuudestaan, se saa jäädä kaupan rekkiin.

Jos pitää kuitenkin valita vain yksi lempivaate se on tämä musta neulemekko. Se sopii hieman viieleämpinä kesäpäivinä ja jokaisena muuna vuodenaikana. Sitä voi pitää lähes missä vain, arkena ja juhlana. Siihen voi yhdistää monenlaisia asusteita ja muunnella monilla vaatteilla eri tarkoituksiin. Tämä on tosi monikäyttöinen.
Näissä jokaisessa kuvassa on sama lempivaatteeni, musta neulemekko.

Mikä on sun lempivaate?
Osallistu sinäkin #Lempivaatteeni-Kampanjaan.

-Marjut-

Seuraa blogiani facebookissa:
Art LilyKristin I M.Hartikainen

Seurata voit myös instagramissa:
@m.hartikainen

YouTube:
Art LilyKristin I M.Hartikainen
Lähetä kommentti