SOCIAL MEDIA

maanantai 7. tammikuuta 2019

Saako isä hyvän vanhemman tittelin helpommin kuin äiti


Nykypäivänä ei ole enää tavatonta, että yhä useammin isät saattavat jäädä kotiin hoitamaan lapsia kun äiti palaa töihin. Vielä tavallisempaa on, että isät ovat lasten hoidossa mukana siinä missä äiditkin. Yksi asia ei silti ole juurikaan muuttunut.

Kuinka moni äiti saa vuolasta ihailua lasten hoidosta tai lastensa kasvatuksesta? Kyllä, olen saanut minäkin, mutta en ehkä sellaista ihastelua, että voi kuinka hienoa on kun osallistun niin paljon lasteni hoitamiseen. Toisin on isämiesten kohdalla. Välillä kuulostaa jopa huvittavalta kuinka isää kehutaan jo ihan pienimmästäkin eleestä esimerkiksi vaipan vaihdosta.

Osallistuvaa miestä ja isää on helppo ihannoida, tottakai. 

Jos mies ei osallistu, se ei ole kuitenkaan niin tuomittavaa kuin se ehkä on naisen kohdalla. Jotkut miettivät jopa, mikä se sellainen äiti on joka jättää lapset kotiin ja menee itse töihin. Syyllistämistä on siis edelleen. Itse olen ollut kohta 10 vuotta kotiäiti, mutta ei ole tullut mieleenkään syyllistää äitiä joka palaa työhön. Nämä asiat kun eivät ole niin yksinkertaisia ja jokainen tekee niin kuin parhaakseen näkee oman perheensä kohdalla.

Valintojen taustalla voi olla mitä tahansa josta ulkopuolisilla ei välttämättä ole aavistustakaan. Silloin on turha heristellä sormea suuntaan ja toiseen.

Asia voidaan myös kääntää toisinkin päin ja äiti joka jää kotiin lasten kanssa on toisten verorahoilla tai sitten miehensä siivellä eläjä. Kotiin jäävä isä on kuitenkin tehnyt upean valinnan jäädessään kotiin?

Tarkoitukseni on puhtaasti herättää ajatuksia. Sama ihminen joka syyllistää äitejä valinnoistaan saattaa kuitenkin ihastella isää joka osallistuu omien lastensa hoitoon ja saattaa jopa jäädä koti-isäksi. Eikö se ole vähän hullunkurista?

Toisaalta tietenkin tällainen on voinut saada aikaan ylipäänsä sen, että miehet ovat entistä osallistuvampia. Mikä on tietenkin todella hienoa.

Olen itse hyvässä asemassa tässä ettei minun ole koskaan tarvinnut patistella miestäni viettämään aikaa omien lastensa kanssa, se tulee häneltä ihan luonnostaan. Hän osallistuu lasten kasvatukseen ja hoitamiseen siinä missä minäkin. Toki huomaan eroja siinä, että toisissa asioissa minun on luontevampaa tehdä joitakin juttuja tyttöjen kanssa samoin kuin jotkut asiat kulkevat luontevammin isän ja pojan välillä.

Usein saan myös ulkopuolisilta kuulla kehuja kuinka hyvä isä lapsillani on.
Totta, olen täysin samaa mieltä ja kehut tuntuvat hyvältä.

Muistetaan useimmin myös kehua ja tsempata äitejä. Monet äidit tuntevat syyllisyyttä vanhemmuudestaan ja milloin mistäkin. Ollaan väsyneitä ja vaaditaan toisinaan itseltämme liikaa.
Ihan tavallisenakin huonona päivänä kuultu tsemppi tai kehu omasta äitiydestä auttaa varmasti piristämään päivää.

Oletko sinä törmännyt vastaavaan asetteluun?
Onko isän helpompi saada hyvän vanhemman titteli kuin äidin?

-Marjut-

Seuraa blogia facebookissa:
Art LilyKristin I M.Hartikainen

Seurata voit myös instagramissa:
@m.hartikainen

Instagram tililläni @m.hartikainen käynnissä ARVONTA!


YouTube:
Art LilyKristin I M.Hartikainen





4 kommenttia :

  1. Uuh, todellakin. Asia on edelleenkin juuri näin!

    Isät saavat ihailevia katseita ja kehuja, jos vain ovat millään tavalla läsnä lapsen hoitamisessa ja kasvattamisessa.

    Äidit saavat ainoastaan kritiikkiä siitä mitä he tekevät, miten tekevät, tai jättävät tekemättä. MIKÄÄN ei riitä. Aina on syytä vain kritiikkiin ja arvosteluun.

    Voi kumpa joskus nämä roolit käännettäisi ympäri, niin moni tajuaisi ehkä jotakin vallitsevasta tilasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Todellakin äitejä syyllistetään monista asioista. Enemmän pitäisi muistaa tukea, tsempata ja myös kehua <3

      Poista
  2. Kuulostaa niin tutulta. Muistan kun omat lapset oli pieniä moni suitsutti isää ja hänen osallistumista. Mies osallistui arkeen niinkuin minäkin. Kävi lasten kanssa ulkona, nukutti, syötti jne. mutta mies sai ekstra kiitosta osallistumisesta. Toki mies on aina kiittänyt minua että olen ollut lapsille hyvä äiti.

    Sellaisen asian olen huomannut kuitenkin omassa lähipiirissä että huoltajuusasioissa äiti on yleensä se joka katsotaan sopivammaksi lähivanhemmaksi. Tämä siitä huolimatta vaikka isä olisi ollut kuinka hyvä vanhempi, äiti saa todella monesti lähivanhemmuuden ja jopa yksinhuoltajuuden.
    Mistähän tämä kertoo?

    Kiva blogi sinulla. Kuvaatko muuten kuvat kännykällä vai järjestelmäkameralla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että miehesi on muistanut kehua sinua. Tuntuu kummalliselta, että isä tosiaan saa toisinaan enemmän kiitosta asioista joita äitikin tekee.

      Tasa-arvo on hakusessa myös monessa muussakin asiassa kuten tuossa huoltajuus asiassa, josta mainitsit. Nämä liittyvät varmasti osin samaan ajatusmalliin kuin tuossa aiemmassa.

      Se kumpi saa lähivanhemmuuden tai yksinhuoltajuuden on monen asian summa. Vaikea sanoa yhtä ainoaa syytä.

      Kiva, että tykkäät blogista ja kävit kommentoimassa <3 Kuvat otan pääosin järjestelmäkameralla, mutta välillä myös kännykällä.

      Poista